„Simt o vinovăţie. Şi simt o responsabilitate. Ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi fost un tată mai bun? Ar fi făcut Anders ceea ce a făcut?”, scrie Jens Breivik în cele câteva rânduri dezvăluite de editura norvegiană Juritzen miercuri.
Un fost diplomat care s-a stabilit în Franţa după pensionare, Jens Breivik a fost prezentat adesea ca un părinte absent. Cuplul Breivik a divorţat după naşterea lui Anders, iar tatăl a pierdut contactul cu adolescentul atunci când acesta a avut, în mod repetat, probleme cu poliţia din cauza unor graffiti.
Anders Behring Breivik, care s-a declarat un cruciat împotriva multiculturalismului şi „invaziei musulmane”, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 21 de ani de închisoare – susceptibilă să fie prelungită în cazul în care va fi considerat periculos – pentru uciderea a 77 de persoane pe 22 iulie 2011.
În acea zi, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, omorând opt persoane, după care a deschis focul într-o tabără de vară a Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, omorând alte 69 de persoane, majoritatea adolescenţi.
Ancheta şi procesul au arătat că, în timpul copilăriei, petrecute alături de mama sa, Anders Behring Breivik a provocat îngrijorare serviciilor sociale, care au suspectat o carenţă în ceea ce priveşte îngrijirea acestuia. Însă nu a fost dat în plasament, iar Jens Breivik nu a reuşit să obţină custodia.
Redactată cu ajutorul unui scriitor, al cărui nume nu a fost dezvăluit, cartea „este un auto-proces”, a apreciat editorul Arve Juritzen. „În fapt, este destul de dur cu el-însuşi”, a adăugat el.
O carte despre mama extremistului, Wenche Behring Breivik, decedată, a provocat deja o reacţie puternică în Norvegia. Lucrarea, realizată la început cu ajutorul ei, după care aceasta s-a opus, îl prezintă pe Jens Breivik ca pe un „tiran” în căsnicie.
Potrivit editorului, Jens Breivik a reluat contactul cu fiul său anul acesta.