Noul Guvern de centru-stânga, sosit la putere în septembrie, şi-a luat angajamentul de a reechilibra relaţiile nipono-americane, prea supuse Washingtonului în opinia sa, şi de a revizui acordul privind bazele şi staţionarea a circa 47.000 de soldaţi americani în Japonia.
Administraţia americană a exclus renegocierea acestui acord semnat în 2006 de majoritatea conservatoare de la acea vreme şi cere ca baza aeriană Futenma, situată în oraşul Ginowan, să fie reconstruită, aşa cum era prevăzut, până în 2014, într-un golf din Okinawa, protejat de activiştii pentru mediu.
„Îi cer expres premierului (Yukio) Hatoyama să îi spună preşedintelui Obama că Okinawa nu are nevoie de altă bază americană„, a declarat Yoichi Iha, primarul din Ginowan. „Îi cer să ia o decizie curajoasă şi să pună capăt poverii din Okinawa”, a adăugat el, sub aplauzele manifestanţilor.
Potrivit organizatorilor, circa 21.000 de persoane de toate vârstele, venite din toate părţile insulei, s-au adunat într-un parc din apropierea bazei Puşcaşilor marini americani pentru a-şi exprima nemulţumirea înaintea vizitei de vineri şi sâmbătă a preşedintelui Obama.
Locuitorii din Ginowan, care trebuie să suporte decolările şi aterizările elicopterelor, sunt excedaţi de zgomote, poluare, riscurile de accidente şi de creşterea ratei criminalităţii, determinate de prezenţa bazei Futenma.
Noul Guvern japonez intenţionează să mute baza într-o altă parte a Japoniei, sau chiar în afara ţării, opţiune respinsă de Washington.
Ministrul de Externe, Katsuya Okada, a declarat duminică la televiziune că Guvernul nu va lua o decizie mai devreme de anul viitor, mai ales din cauza alegerilor locale care riscă să influenţeze viitorul bazei.
„Locuitorii din Okinawa au votat pentru noua majoritate, crezând că ne va scăpa de bază. Nu aş vrea să ne trădeze”, a afirmat Yoshiko Yonamine, în vârstă de 64 de ani, venit să manifesteze împotriva prezenţei americane.
„În ultimii 64 de ani am fost răbdători. Dacă noua bază va fi construită, înseamnă că suferinţele noastre vor continua pentru încă 50-60 de ani”, a adăugat el, făcând referire la înfrângerea Japoniei în 1945 şi ocuparea ei de către armata americană.
Arhipelagul Okinawa, situat la circa 1.600 de kilometri sud-vest de Tokyo, a fost teatrul uneia dintre bătăliile cele mai sângeroase ale celui de-al doilea Război Mondial. Armata de ocupaţie americană nu a restituit acest grup de insule Japoniei decât în 1972, dar încă staţionează acolo mai mult de jumătate din contingentul său.
Cei doi foşti inamici au devenit aliaţi apropiaţi, a căror legătură este consemnată printr-un tratat de securitate ce plasează Japonia sub protecţia armatei americane.