- Home
- Externe
- SIMFEROPOL, (16.05.2014, 16:03)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tătarii din Crimeea comemorează 70 de ani de când au fost deportaţi de către Stalin
Tătarii din Crimeea comemorează duminică, într-o atmosferă tensionată, 70 de ani de la deportarea lor de către Stalin, o tragedie a cărei amintire este reaprinsă de anexarea, în martie, a peninsulei ucrainene de către Rusia.
Urmărește
1702 afișări
Tătarii din Crimeea comemorează 70 de ani de când au fost deportaţi de către Stalin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această aniversare se desfăşoară într-un context de tensiuni fără precedent, după ce liderul istoric al tătarilor Mustafa Djemilev, care a denunţat recent "anexarea", a primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul Crimeei, iar susţinătorii săi sunt ameninţaţi cu urmăriri în justiţie pentru "extremism".
"Este cea mai importantă zi pentru tătarii din Crimeea, iar autorităţilor locale le este frică", a declarat pentru AFP Djemilev, un fost disident şi deputat în Parlamentul Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Autorităţile din Crimeea, care se tem de "provocări", au decis vineri să interzică prin decret orice "acţiune în masă", în peninsulă, până la 6 iunie, căutând să împiedice marea adunare tradiţională, în centrul Sevastopolului, la care sunt aşteptaţi aproximativ 40.000 de participanţi.
Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, a anunţat, la rândul ei, că se teme de ostilitatea poliţiei antirevoltă, în contextul în care blindate şi furgoane pentru transportul persoanelor arestate au apărut deja pe străzile din Simferopol.
ONU a denunţat vineri, într-un raport, "hărţuirea" şi "persecuţiile" cărora le sunt supuşi tătarii din Crimeea, notând că mai multe mii dintre ei au au "devenit persoane deplasate pe plan intern sau în alte părţi ale Ucrainei". Moscova a denunţat imediat "lipsa totală de obiectivitate" a raportului.
"Puţin fiabili din punct de vedere politic"
Una dintre principalele etnii din Crimeea înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, această populaţie turcofonă a fost deportată în 1944 de către regimul sovietic, atent să "cureţe" peninsula de "elemente ostile".
"Versiunea oficială sovietică îi acuza pe tătarii din Crimeea că au colaborat cu ocupantul german. Erau prezentaţi ca «puţin fiabili din punct de vedere politic»", declară Elvedin Ciubarov, un istoric tătar.
Aprobată de către Stalin, deportarea începe în noaptea de 18 mai 1944. Cu liste cu adrese în mână, mii de militari sunt mobilizaţi în peninsulă în căutarea familiilor tătare, care au la dispoziţie doar câteva minute pentru a-şi aduna câteva bunuri şi provizii.
Deportaţii sunt înghesuiţi în vagoane pentru transportul animalelor, cu destinaţia Siberia şi Asia Centrală. Pentru cei mai mulţi, destinaţia finală va fi Uzbekistan.
În trei zile, operaţiunea se încheie: peste 190.000 de persoane sunt expulzate de pe pământul natal.
"Curăţarea de tătari" a Crimeei
Odată ajunşi la destinaţie, tătarii sunt cazaţi în cămine şi puşi să muncească în industrii şi ferme de stat, în condiţii extrem de dure.
După călătorie, căreia mulţi nu i-au supravieţuit, clima, lipsa de hrană şi propagarea rapidă a bolilor au decimat aproape 45% dintre deportaţi, potrivit unor surse tătare.
În Crimeea, s-a trecut, între timp, la "curăţarea de tătari" a peninsulei.
Numele localităţilor sunt "rusificate", iar monumente tătare sunt transformate în muzee. Deficitul de forţă de muncă în această regiune agricolă este acoperit, în mod progresiv, prin aducerea unor familii ruse şi ucrainene.
Când Nikita Hruşciov a "oferit" Crimeea Ucrainei, în 1954, urmele prezenţei tătare dispăruseră aproape complet.
Abia în 1967, după 14 ani de la moartea lui Stalin, un decret retrage acuzaţiile formulate la adresa tătarilor din Crimeea. Însă aceştia vor reveni în peninsulă abia la sfârşitul anilor '80, în momentul dezmembrării Uniunii Sovietice, într-o Ucraină independentă şi prea puţin îngrijorată de soarta lor.
"După prăbuşirea fostei URSS, o asemenea schimbare reprezenta o cheltuială enormă. Era dificil să găseşti de lucru, o locuinţă sau să cumperi un teren pentru a construi o casă", îşi aminteşte Elvedin Ciubarov.
Revenirea tătarilor în Crimeea devine, totuşi, o realitate. Ei reprezintă în prezent 12% din populaţia peninsulei, adică aproape 270.000 de persoane, faţă de 1% câţi erau în anii '80.
După ocuparea şi anexarea - în decurs de trei săptămâni - a Crimeei de către Rusia, Moscova caută să-i "curteze". Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret privind reabilitarea "tuturor populaţiilor din Crimeea" reprimate în regimul lui Stalin.
"Această decizie le-a provocat oamenilor doar un zâmbet ironic", afirmă Mustafa Djemilev.
Într-un interviu acordat recent AFP, el a denunţat "bădărănia" ruşilor faţă de tătari, care au refuzat să recunoască "anexarea" şi au evocat riscul unui conflict sângeros.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe