Primele livrări de Paxlovid sunt aşteptate în ianuarie, a declarat Lauterbach pentru dpa, adăugând că medicamentul pare foarte promiţător.
„Mă aştept ca acesta să ne permită să prevenim numeroase cazuri grave în unităţile de terapie intensivă„, a spus el.
Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a dat autorizaţie de urgenţă pentru pastila împotriva COVID dezvoltată de Pfizer cu puţin timp înainte de Crăciun. Ministrul german a declarat că şi ţara sa va da undă verde medicamentului.
Potrivit producătorului, pacienţii iau trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile. Medicamentul conţine un ingredient care inhibă o proteină SARS-CoV-2 şi reduce capacitatea virusului de a se replica.
Deşi medicamentele precum Paxlovid sunt considerate de experţi ca fiind un instrument vital în lupta împotriva COVID-19, sunt mult mai scumpe şi adesea mai greu de administrat decât vaccinurile.
În urma celor aproape 491.000 de vaccinuri suplimentare administrate luni, rata de vaccinare din Germania a depăşit 70%, potrivit Institutului Robert Koch. Aceasta înseamnă 59 de milioane de persoane care au primit două doze de vaccin sau o doză din serul Johnson & Johnson. De asemenea, cel puţin 30,4 milioane de persoane au primit doza booster, reprezentând 36,6% din populaţie.
Pe măsură ce varianta Omicron câştigă teren în Germania, guvernul şi oficialii din domeniul sănătăţii publice au avertizat cu privire la o creştere a numărului de cazuri noi în luna ianuarie.
Cu puţin timp înainte de Crăciun, guvernul federal şi cel al landurilor au convenit asupra unor noi restricţii pentru a încetini răspândirea virusului. Acestea au intrat în vigoare marţi în mare parte din ţară. Cei care locuiesc în landurile Bavaria, Berlin, Hesse, Renania de Nord-Westfalia, Saarland, Saxonia, Schleswig Holstein şi Turingia trebuie să îşi limiteze contactul cu alte persoane.
În multe locuri, restricţiile limitează la 10 numărul de persoane care se pot întâlni într-un singur loc pentru întâlniri private, chiar dacă sunt vaccinate. Sunt excluşi copiii cu vârsta sub 14 ani. În cazul în care sunt prezente persoane nevaccinate, limita este de o familie şi maxim două persoane dintr-o altă familie. Măsuri similare sunt deja în vigoare în mare parte din restul ţării.
Compania Pfizer susţine că pastila sa anti-COVID a redus cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele cu risc mare de a dezvolta o formă severă a bolii, dacă este luată în primele zile de la apariţia simptomelor.