Dar nu şi de data aceasta, scrie Reuters. Sustenabilitatea este cuvântul de ordine în acest an, nu doar pentru acest summit, ci pentru toate reuniunile internaţionale pe care le găzduieşte Germania. Iar ceea ce este bun pentru mediu este mai puţin bun pentru fanii bucătăriei germane, în mod tradiţional bazată pe carne.
„Există mai puţină carne în meniu la toate reuniunile G7”, a spus un ministru la începutul acestui an. „Ministerul de Externe insistă”.
Verzii ecologişti sunt al doilea partid ca mărime în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz, iar toţi miniştrii partidului sunt dornici să pună o amprentă ecologică pe politicile lor.
În cazul portofoliului ministrului de externe al Verzilor, Annalena Baerbock, acest lucru se extinde la summiturile internaţionale.
Mulţi agronomi susţin că mâncatul cărnii este un lux pe care omenirea şi-l poate permite din ce în ce mai puţin – emisiile totale de gaze cu efect de seră rezultate din creşterea şi consumul de carne de vită pot fi de 200 de ori mai mari decât cele rezultate din nuci sau legume rădăcinoase.
Berlinul nu va face publice meniurile liderilor decât după reuniune, dar tendinţa este clară din meniul deja anunţat pentru miile de angajaţi şi jurnalişti care vor participa la reuniunea alpină.
„Accentul va fi pus pe mâncăruri vegane şi vegetariene de sezon”, a declarat guvernul cu privire la producţia aşteptată de la cei 50 de bucătari ai evenimentului. „Carnea şi peştele sunt considerate în mod deliberat doar „adaosuri”.”
Liderii din Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia şi Japonia vor avea, fără îndoială, probleme mai importante în minte decât bucătăria.
În condiţiile în care livrările de gaz rusesc se diminuează pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina, ministrul economiei, Robert Habeck, un ecologist, a fost nevoit să acorde o amânare a opririi centralelor germane pe cărbune.