Teheran: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii

Poliţia iraniană a folosit gaze lacrimogene, joi, împotriva câtorva sute de persoane care au sfidat autorităţile şi s-au reunit în apropierea Universităţii din Teheran, pentru a comemora revoltele studenţeşti din 1999, au anunţat martori oculari.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Teheran: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii

Poliţia iraniană a folosit gaze lacrimogene, joi, împotriva câtorva sute de persoane care au sfidat autorităţile şi s-au reunit în apropierea Universităţii din Teheran, pentru a comemora revoltele studenţeşti din 1999 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa" mulţimea, a afirmat un martor ocular, care a adăugat că între 200 şi 300 de manifestanţi, reuniţi pe bulevardul Kargar, în apropiere de piaţa Enghelab, strigau "moarte dictatorului" şi cereau poliţiei să îi "susţină".

"Sute de persoane venind din mai multe zone se îndreaptă spre Universitate", a declarat un alt martor ocular.

"Poliţişti şi agenţi în civil sunt mobilizaţi pe bulevardul Enghelab, în faţa Universităţii, şi în jurul pieţei Enghelab", a explicat acesta.

Manifeste au fost distribuite în ultimele zile la Teheran pentru a cere locuitorilor să iasă în stradă în scopul de a comemora revoltele studenţeşti din iulie 1999, dar şi pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie şi faţă de realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Autorităţile iraniene au recurs la interogatorii "violente" împotriva manifestanţilor


Autorităţile iraniene au recurs la interogatorii "violente" pentru a smulge false confesiuni de la persoanele care protestau faţă de alegerile prezidenţiale, potrivit mărturiilor strânse de organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

"Autorităţile iraniene conduc interogatorii prelungite şi violente, cu lovituri, privări de somn şi ameninţări cu tortura, pentru a obţine mărturii false", informează Organizaţia, al cărei sediu se află la New York şi care a strâns mărturiile mai multor deţinuţi.

După scrutinul de la 12 iunie, autorităţile iraniene au arestat mai multe figuri reformatoare, militanţi politici, jurnalişti şi sute de manifestanţi pentru a înăbuşi mişcarea de contestare faţă de realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad.



HRW citează cazul unui tânăr de 17 ani arestat la 27 iunie şi eliberat la 1 iulie.

"În prima zi, în timp ce aveam ochii legaţi, interogatorul m-a dus într-o parcare. Ne-a obligat să rămânem în picioare timp de 48 de ore fără să dormim", povesteşte tânărul, potrivit informaţiilor raportate de HRW.

"În prima noapte, ne-au legat mâinile şi ne-au bătut în mai multe reprize cu un baston. I-au insultat permanent pe prizonieri. Era înfricoşător. Eram atât de stresaţi şi ne era atât de frică încât am urinat toţi", continuă el.

"Ne-au dat o bucată mare de pâine o dată, dar fără apă. În ultima zi, au ridicat banderola pe care o aveam pe ochi şi ne-au constrâns să semnăm o foaie albă pe care era scris, jos: «Sunt de acord cu toate declaraţiile precedente»".

Potrivit HRW, aceste false mărturii sunt destinate susţinerii acuzaţiilor înalţilor oficiali ai Guvernului iranian care afirmă că manifestaţiile ce au urmat scrutinului sunt susţinute de puterile străine şi vizează înlăturarea Guvernului.

"Guvernul iranian încearcă disperat să justifice relele tratamente aplicate manifestanţilor paşnici", consideră Sarah Leah Whitson, directoare a HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici