Conform unei informaţii transmise în luna septembrie de agenţia de presă Reuters, particulele radioactive au fost depistate de inspectorii AIEA într-un complex indicat în 2018 de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pe care l-a numit un „depozit atomic secret”. Teheranul a transmis că instalaţia este o unitate de spălat covoare.
În urmă cu două săptămâni, AIEA a confirmat statelor membre că probele de mediu prelevate din locaţia încă nespecificată au arătat particule de uraniu care a fost prelucrat, dar care nu a fost îmbogăţit.
„Am continuat interacţiunile cu Iranul de atunci, dar nu am primit nicio informaţie suplimentară, iar problema rămâne nesoluţionată”, a declarat directorul general al AIEA, Cornel Feruţă, într-o şedinţă trimestrială a Consiliului de Guvernatori al agenţiei formate din 35 de naţiuni cu sediul la Viena.
„Întâlnirea dintre delegaţia Agenţiei şi Iran este programată pentru săptămâna viitoare la Teheran pentru a continua discuţia. Este esenţial ca Iranul să colaboreze cu Agenţia pentru a rezolva prompt această problemă”, a adăugat Feruţă.
Feruţă a transmis de asemenea, în septembrie, Iranului că „timpul este esenţial” în clarificarea originii particulelor. AIEA a constatat că explicaţiile date până acum de Iran nu au fost convingătoare.