Teheranul şi Londra vor numi însărcinaţi cu afaceri, în decurs de două săptămâni

Iranul şi Marea Britanie, care şi-au întrerupt relaţiile diplomatice directe la sfârşitul lui 2011, au decis să numească însărcinaţi cu afaceri, în următoarele două săptămâni, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Teheranul şi Londra vor numi însărcinaţi cu afaceri, în decurs de două săptămâni

Teheranul şi Londra vor numi însărcinaţi cu afaceri, în decurs de două săptămâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie a fost adoptată într-o întâlnire între Mohammad Takht Ravanchi, adjunctul ministrului iranian de Externe pentru Europa şi America, şi Simon Gass, adjunctul ministrului britanic de externe.

Contactat de AFP, Foreign Office a afirmat că un anunţ în acest sens va fi făcut "în curând".

Londra şi-a închis ambasada la Teheran după atacarea clădirii, la sfârşitul lui 2011, de către membri ai unor miliţii islamiste care protestau faţă de anunţarea unor noi sancţiuni britanice impuse Teheranului din cauza controversatului său program nuclear. Ambasada Iranului la Londra a fost, de asemenea, închisă.

Cu toate acestea, cele două ţări nu şi-au întrerupt în mod oficial relaţiile diplomatice. Omanul reprezintă, în prezent, interesele iraniene în Marea Britanie, iar Suedia este însărcinată să reprezinte interesele britanice în Iran.

Ministrul britanic de Externe William Hague anunţa, pe 8 octombrie, un acord între cele două ţări privind numirea unor însărcinaţi cu afaceri diplomatice.

"I-am explicat" şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif "că suntem favorabili unor contacte mai directe şi unei ameliorări a relaţiilor noastre bilaterale", declara Hague în faţa deputaţilor, la Londra. "Am acceptat ca ţările noastre să numească un însărcinat cu afaceri nerezident însărcinat să restabilească relaţiile (...) în vederea unei eventuale redeschideri a ambasadelor noastre", adăuga el.

Cele două ţări au demarat o apropiere politică în urma alegerii, în iunie, a preşedintelui moderat Hassan Rohani, iar o primă întâlnire între Zarif şi Hague a avut loc la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU, la sfârşitul lui septembrie.

Însă ele nu pot să numească ambasadori, pentru moment, din cauza unei legi adoptate de Parlamentul iranian la sfârşitul lui 2011, care reduce nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţi cu afaceri.

Marea Britanie face parte din Grupul 5+1, alături de Statele Unite, Franţa, China, Rusia şi Germania, care negociază cu Iranul un acord privind programul nuclear controversat al regimului. Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că ascunde o parte militară în spatele programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici