Telefonul şefului Comisiei parlamentare germane de anchetă privind spionajul NSA ar fi fost "spart"

Preşedintele Comisiei Bundestagului (Parlamentul german) care anchetează presupuse acţiuni de spionaj din partea NSA, Patrick Sensburg, a cerut unor experţi în securitate să-i examineze telefonul, suspectând că ar fi fost "spart", relatează site-ul TheLocal.de.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Telefonul şefului Comisiei parlamentare germane de anchetă privind spionajul NSA ar fi fost "spart"

Telefonul şefului Comisiei parlamentare germane de anchetă privind spionajul NSA ar fi fost "spart" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul Die Welt a dezvăluit în ediţia de miercuri că telefonul Blackberry Z30, încriptat, al parlamentarului creştin-democrat (CDU, conservator, la putere) nu mai funcţiona normal din februarie.

Funcţionari parlamentari l-au sigilit imediat într-un container de plumb, pentru a bloca semnalele wireless, şi l-au trimis la Biroul Federal pentru Securitate IT (BSI) de la Bonn, cu un colet obişniut, prin DHL. Era prima dată când telefonul unui parlamentar german era transportat în acest fel, precizează site-ul.

Însă Bundestagul a confirmat pentru Die Welt că BIS a constatat că recipientul a fost deschis înainte ca telefonul să ajungă la sediul instituţiei.

Autorităţile au lansat o anchetă cu privire la persoane necunoscute suspectate de deschiderea containerului, iar BIS încearcă să descopere ce s-ar fi putut scoate din aparat, un proces care necesită câteva săptămâni.

În calitate de preşedinte al Comisiei de anchetă cu privire la spionajul practicat de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), Sensburg lucrează frecvent cu dosare clasificate, în contextul în care Bundestagul încearcă să identifice infracţiuni comise de către agenţii de informaţii străine, în urma dezvăluirilor avertizorului de integritate Edward Snowden, un fost contractor NSA, inclusiv interceptarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Cartierul General pentru Comunicaţii al Guvernului britanic (GCHQ) a exercitat recent presiuni asupra acestei anchete, ameninţând cu retragerea din cooperarea cu germanii în domeniul informaţiilor în cazul în care parlamentarii merg cu investigarea acestei relaţii prea departe.

Însă Comisia audiază săptămâna aceasta un fost şef de departament din cadrul serviciilor germane de informaţii externe - Bundesnachrichtendienst (BND).

Telefoanele lui Sensburg şi liderilor echipelor partidelor din cadrul Comisiei - care au acces la mai multe informaţii sensibile decât restul parlamentarilor - le-au fost încriptate telefoanele, iar tuturor membrilor Comisiei le-au fost instalate seifuri în birouri.

De asemenea, ofiţeri din cadrul serviciilor germane de informaţii interne (Verfassungsschutz) i-au avertizat pe membrii Comisiei că reprezintă ţinte foarte "atrăgătoare" pentru spioni şi i-au îndemnat să-şi securizeze comunicaţiile.

Pe de altă parte, personalul administrativ guvernamental a mijlocit încriptarea a aproximativ 3.000 de telefoane "inteligente", în urma dezvăluirilor lui Snowden, şi se aşteaptă ca numărul să crească în anii următori.

Însă dispozitivele în valoare de aproximativ 2.000 de euro produse de compania canadiană Blackberry şi încriptate de compania germană Secusmart sunt certificate doar pentru cel mai slab nivel de securitate al informaţiilor germane - "clasificat", precizează site-ul

Numeroşi utilizatori s-au plâns, de asemenea, că bateria ţine prea puţin, că apar "întârzieri" în timpul conversaţiilor şi că se aude "prost".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici