- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.09.2014, 09:41)
- Iuliana Enache
Temeri privind un posibil atentat la 11 septembrie, după dispariţia unor avioane libiene
Miliţiile islamiste din Libia au preluat controlul a circa 12 avioane comerciale luna trecută, iar serviciile de informaţii occidentale au emis recent o avertizare potrivit căreia aceste avioane ar putea fi folosite în atacuri teroriste în nordul Africii, relatează The Washington Free Beacon.
Urmărește
5991 afișări
Dispariţia unor avioane libiene generează temeri privind un posibil atentat la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Informaţii privind avioane furate au fost transmise administraţiei americane în ultimele două săptămâni şi includ o avertizare că una sau mai multe dintre aceste aeronave ar putea fi folosite într-un atac, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2011 de la New York şi Washington, au declarat oficiali americani, citaţi de publicaţia electronică Washington Free Beacon.
Oficialii au afirmat că agenţiile de informaţii americane nu au confirmat încă furtul de avioane după preluarea controlului asupra aeroportului internaţional din Tripoli la sfârşitul lui august de către islamişti şi încearcă să localizeze toate aeronavele deţinute de două companii aeriene de stat din Libia, pe fondul deteriorării situaţiei din ţară.
Flota companiei de stat Libyan Airlines includea până în această vară 14 avioane de pasageri şi cargo, respectiv şapte Airbus 320, un Airbus 330, două avioane franceze ATR-42 echipate cu motoare turbo-propulsoare şi patru Bombardier CJR-900s. Compania libiană Afriqiyah Airways avea o flotă formată din 13 avioane, respectiv trei Airbus 319, şapte Airbus 320, două Airbus 330 şi un Airbus 340.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Avioanele ar fi fost furate la sfârşitul lui august, după preluarea controlului aeroportului din Tripoli. Televiziunea Al-Jazeera a anunţat atunci că serviciile de informaţii occidentale au avertizat în legătură cu ameninţarea teroristă în regiune venită din partea a 11 avioane comerciale furate. Ca răspuns, Tunisia a întrerupt zborurile provenind de pe aeroporturile libiene Tripoli, Sirte şi Misrata de teamă că acestea ar putea fi folosite în misiuni sinucigaşe. Guvernul egiptean a suspendat, de asemenea, zborurile către şi dinspre Libia.
Forţele militare din Africa de Nord, inclusiv cele din Maroc, Algeria, Tunisia şi Egipt au fost plasate în alertă ca urmare a avertizărilor cu privire la avioanele furate.
Abderrahmane Mekkaoui, un expert militar marocan, a declarat pentru postul de televiziune Al-Jazeera că alerta privind avioanele furate a fost preventivă şi acoperă o zonă cuprinsă între Cairo şi Lagos (Nigeria). Mekkaoui a declarat că avioanele sunt acum în posesia unei grupări numite Masked Men Brigade care a fost desemnată organizaţie teroristă de către Departamentul de Stat american în decembrie. Aceasta are legături cu Al-Qaida şi Ansar al-Sharia, gruparea care s-a aflat în spatele atacului terorist de la Benghazi, la 11 septembrie 2012.
Mekkaoui susţine că "informaţii credibile" oferite statelor din regiunea arată că Masked Men Brigade "plănuieşte să folosească avioane în atacuri într-un stat din Maghreb" la 11 septembrie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26