Tensiune la Chişinău, după ce Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud

Experţii au sugerat administraţiei de la Chişinău să revizuiască politica externă a Republicii Moldova, iar politicienii din opoziţie au cerut retragerea ţării din Comunitatea Statelor Independente, după ce Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Tensiune la Chişinău, după ce Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud

Tensiune la Chişinău, după ce Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud (Imagine: Deutsche Welle)

Dupa anunţul de marţi al preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste georgiene, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a îndemnat autorităţile moldovene să studieze atent "lecţia georgiană", relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

"Republica Moldova ar trebui să renunţe la ideea de a obţine o soluţie imediată şi miraculoasă în dosarul transnistrean. Eu, personal, sunt profund alarmat de declaraţia de astăzi (marţi 26 august, n.red.) a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a precizat franc că, în încercarea de soluţionare a conflictului transnistrean, se revine la principiile «Memorandumului Kozak» din 2003", a declarat analistul politic Oazu Nantoi.

Pe de o parte, Republica Moldova trebuie să facă pe plac Rusiei ca să avanseze cumva pe calea soluţionării diferendului transnistrean, iar pe de altă parte ea se plasează în rândul statelor care condamnă recunoaşterea de către Kremlin a Abhaziei şi Osetiei de Sud, chiar dacă până în prezent Chişinăul nu a adoptat o poziţie oficială în acest sens.

"Rusia avansează, Rusia este agresivă şi în situaţia aceasta putem să ne alegem cu o criză politică profundă. Federaţia Rusă mizează pe forţă, Federaţia Rusă mizează pe faptul că nu va putea fi penalizată în mod substanţial de comunitatea internaţională, dar este evident că sistemul de relaţii internaţionale este dat peste cap şi noi vom fi sortiţi să asistăm la concurenţa foarte dură dintre Rusia şi restul lumii şi, din păcate, Republica Moldova se află între ciocan şi nicovală”, a precizat Nantoi.

La rândul lor, unii dintre liderii opoziţiei îi cer preşedintelui Vladimir Voronin să retragă Republica Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi să adere la NATO sau să încheie un acord de asistenţă militară cu Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici