Tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu. SUA: Atac iminent al Iranului şi al Hezbollah asupra Israelului

  • Atac iminent al Iranului şi al Hezbollah: Secretarul de stat american a informat G7 despre un posibil atac al Iranului şi Hezbollah asupra Israelului, care ar putea începe chiar de luni.
  • Măsuri de precauţie internaţionale: Japonia şi Turcia îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Libanul din cauza tensiunilor crescânde, iar Egiptul refuză să participe la coaliţia regională de apărare.
  • Reacţia globală şi măsurile de siguranţă: Papa Francisc cere încetarea violenţelor în Orientul Mijlociu, iar Statele Unite solicită Iranului reţinere pentru a evita escaladarea conflictului, în timp ce Lufthansa prelungeşte suspendarea zborurilor către Israel.
Urmărește
3315 afișări
Imaginea articolului Tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu. SUA: Atac iminent al Iranului şi al Hezbollah asupra Israelului

Tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu

Israelul trimite un avertisment către Iran printr-o ţară europeană terţă

Se raportează că Israelul a transmis un mesaj către Iran prin intermediul unei ţări europene terţe:
 
- Orice atac asupra ţintelor civile din partea Republicii Islamice va duce la distrugerea imediată a tuturor instalaţiilor nucleare ale Iranului.
 
- Statele Unite consideră că acest avertisment este motivul pentru care Republica Islamică a întârziat atât de mult înainte de a lansa un atac.

Sisteme ruseşti de război electronic instalate în Iran

Presa israeliană: Iranul a instalat sisteme ruseşti complexe de război electronic în mai multe puncte strategice ale ţării sale.

Fostul ministru rus al apărării Şoigu vizitează Iranul pe fondul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu

Fostul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sosit în Iran, unde se va întâlni cu preşedintele, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională şi şeful Statului Major General.
 
Această vizită are loc în contextul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu şi a ameninţării unui război între Israel, Iran şi Liban.
 
Iranul a emis un NOTAM (notificare de operaţiuni de zbor) pentru centrul, vestul şi nord-vestul ţării, sfătuind aeronavele să-şi schimbe rutele.

Ynet: Israelul are în vedere un atac preventiv asupra Iranului

Presa israeliană a relatat conţinutul întâlnirii din 4 august dintre premierul Benjamin Netanyahu şi conducerea armatei şi serviciilor de informaţii. Potrivit portalului Ynet, s-a discutat posibilitatea unui atac preventiv asupra Iranului în cazul în care un atac iranian ar fi considerat inevitabil. La întâlnire au participat ministrul Apărării Yoav Galant, şeful Statului Major General al Armatei Israeliene Herzi Halevi, şeful Mossad David Barnea şi şeful Serviciului General de Securitate Ronen Bar.

Conform The Times of Israel, Israelul nu are certitudini privind intenţiile Iranului şi ale aliaţilor săi din regiune, discutând astfel o ”gamă largă de opţiuni” pentru a răspunde unui posibil atac sau pentru a-l preveni. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre lovirea Iranului ca măsură de descurajare, scrie Ynet. O astfel de acţiune ar fi luată în considerare doar dacă Israelul ar primi informaţii care confirmă intenţia Iranului de a lansa un atac.

Noua escaladare în Orientul Mijlociu este legată de uciderea şefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Iranul şi mişcarea palestiniană învinuiesc Israelul pentru această crimă. Autorităţile israeliene nu au recunoscut, dar nici nu au negat implicarea în acest incident. Potrivit Axios, Iranul ar putea lansa un atac chiar de astăzi, 5 august.

Atac iminent al Iranului şi al Hezbollah asupra Israelului

Secretarul de stat american şi-a informat colegii din G7 că un atac al Iranului şi al Hezbollah asupra Israelului ar putea începe chiar de luni, conform unor surse citate de Axios. Această avertizare vine pe fondul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu, care au dus la o serie de măsuri de precauţie din partea diferitelor ţări şi organizaţii internaţionale.

Egiptul refuză să participe la coaliţia de apărare regională

Într-o declaraţie recentă, Egiptul a anunţat că nu va lua parte la coaliţia regională de apărare împotriva unui potenţial atac iranian. Această decizie subliniază complexitatea relaţiilor şi alianţelor din regiune, în contextul unei posibile confruntări militare.

Avertizări pentru cetăţeni şi pregătiri de urgenţă

În lumina tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu, Japonia şi Turcia şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Libanul cât mai curând posibil. Aceste măsuri preventive reflectă îngrijorarea globală cu privire la siguranţa cetăţenilor în regiune.

Papa Francisc şi-a exprimat îngrijorarea

Papa Francisc şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţelor din Orientul Mijlociu. Liderul catolicilor a cerut încetarea conflictelor violente şi sângeroase, subliniind necesitatea păcii şi stabilităţii în regiune.

Pregătiri de urgenţă în Israel

În urma asasinării liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran, Israelul ia măsuri de precauţie sporite. Conform site-ului Walla, Serviciul de Securitate Internă israelian pregăteşte o ascunzătoare subterană pentru premierul Netanyahu şi alţi înalţi comandanţi.

Reacţia Iranului şi măsurile preventive ale Statelor Unite

Preşedintele Iranului a declarat că asasinarea lui Haniyeh a fost „o mare greşeală” şi că nu va rămâne fără răspuns. În acest context, Statele Unite au cerut aliaţilor săi să trimită un semnal Iranului pentru a nu escalada situaţia, subliniind că eforturile Iranului de a îmbunătăţi relaţiile cu ţările occidentale vor avea o şansă mai mare dacă vor da dovadă de reţinere.

IDF: În urma sirenelor care au sunat în ultima oră în Galileea superioară, au fost identificate numeroase ţinte aeriene suspecte care traversau dinspre Liban

Mai multe interceptoare au fost lansate spre ţinte şi a fost identificată o cădere adiacentă Ayelet HaShahar. 
 
Ca urmare a atacului din zonă, un ofiţer şi un soldat IDF au fost răniţi moderat şi au fost evacuaţi la un spital pentru a primi îngrijiri medicale. Familiile acestora au fost anunţate.
 
4 avioane ale Forţelor Aeriene ale SUA au aterizat în Iordania în această dimineaţă. Trei dintre acestea erau transporturi militare (două C-17 şi unul C-130J).

Măsuri de siguranţă şi suspendarea zborurilor

Lufthansa a anunţat prelungirea anulării zborurilor către Israel până pe 12 august, ca măsură de siguranţă în contextul situaţiei tensionate din regiune.

Aceste evenimente subliniază fragilitatea stabilităţii în Orientul Mijlociu şi necesitatea unei gestionări prudente a relaţiilor internaţionale pentru a preveni escaladarea conflictelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici