LIVE UPDATE  Israelul desfăşoară „în prezent” operaţiuni terestre „limitate” în Liban împotriva Hezbollah / Armata libaneză se retrage din zonele de graniţă înainte de invazia Israelului / IDF declară zonă militară închisă în mai multe comunităţi de-a lungul graniţei Israel-Liban

  • Israelul a anunţat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban împotriva Hezbollah, a declarat un oficial american, citat de Washington Post.
  • Se aşteaptă ca operaţiunea Israelului să fie mai mică decât războiul din 2006 împotriva Hezbollah, care a fost o incursiune terestră mai amplă, concentrându-se în schimb pe asigurarea securităţii comunităţilor de frontieră din nord, a raportat Washington Post.
  • Guvernele din întreaga lume încearcă să îşi scoată cetăţenii din Liban cât mai repede posibil.
  • Între timp, Iranul a precizat luni că nu va trimite trupe în Liban sau Gaza pentru a se confrunta cu Israelul.
  • Hezbollah anunţă că a lansat rachete asupra unor poziţii ale armatei israeliene.
Urmărește
1354 afișări
Imaginea articolului Israelul desfăşoară „în prezent” operaţiuni terestre „limitate” în Liban împotriva Hezbollah  /  Armata libaneză se retrage din zonele de graniţă înainte de invazia Israelului /  IDF declară zonă militară închisă în mai multe comunităţi de-a lungul graniţei Israel-Liban

Tensiuni în creştere în Orientul Mijlociu. Israelul anunţă SUA că „operaţiunea terestră limitată” în Liban este iminentă

Asistăm în prezent la „semnele clasice” ale unei invazii terestre la graniţa dintre Israel şi Liban, spune corespondentul Sky News în Orientul Mijlociu

Armata israeliană a declarat mai devreme mai multe oraşe din apropierea graniţei de nord cu Libanul drept zone militare restricţionate, în timp ce în această seară au fost raportate focuri de artilerie care au lovit zone din sudul Libanului.

„Acestea sunt toate semnele clasice înaintea unei invazii”, spune Bunkall.

„În primul rând, o campanie aeriană majoră, pe care am văzut-o desfăşurându-se în ultimele două săptămâni, iar acum artileria intervine într-un mod foarte intens. Apoi te-ai aştepta ca forţele terestre să urmeze, dacă nu au făcut-o deja.”

UPDATE Hezbollah anunţă că a lansat rachete asupra unor poziţii ale armatei israeliene

UPDATE 22.40: Soldaţii israelieni intră în sudul Libanului într-o ofensivă terestră, prima după 2006

 Soldaţii IDF intră în sudul Libanului într-o ofensivă terestră pentru prima dată din 2006, după o serie de escaladări cu Hezbollah, susţinut de Iran, scrie The Jerusalem Post.

Acest lucru urmează rapoartelor anterioare conform cărora Israelul a notificat SUA că intenţionează să lanseze o operaţiune terestră limitată în Liban, care ar putea începe în câteva ore, a confirmat luni un oficial american pentru CBS. Alte surse de ştiri au raportat că o incursiune israeliană ar putea avea loc în următoarele zile.

Ce ştim până acum

  • Mass-media libaneză raportează focuri puternice de artilerie în oraşele de frontieră din sudul Libanului, notează Sky News.
  • Mai devreme în această după-amiază, trupele israeliene au lansat luni operaţiuni ţintite în sudul Libanului, armata extinzându-şi campania împotriva Hezbollah înaintea unei posibile invazii terestre.
  • Pe fondul rapoartelor privind o invazie terestră „iminentă” - care ar putea avea loc în „câteva ore” - ministrul israelian al apărării a confirmat că următoarea fază a războiului ţării sale cu Hezbollah va „începe în curând”, pe fondul rapoartelor privind o invazie terestră „iminentă”.
  • Se aşteaptă ca operaţiunea Israelului să fie mai mică decât războiul din 2006 împotriva Hezbollah, care a fost o incursiune terestră mai amplă, concentrându-se în schimb pe asigurarea securităţii comunităţilor de frontieră din nord, a raportat Washington Post.
  • Guvernele din întreaga lume încearcă să îşi scoată cetăţenii din Liban cât mai repede posibil.
  • Între timp, Iranul a precizat luni că nu va trimite trupe în Liban sau Gaza pentru a se confrunta cu Israelul.

UPDATE Presa libaneză: Focuri puternice de artilerie în oraşele de frontieră

Mass-media libaneză raportează focuri puternice de artilerie în oraşele de frontieră din sudul Libanului, notează Sky News.

Unele trupe ale forţelor armate libaneze se „repoziţionează” în apropierea frontierei.

UPDATE 22:10

Mass-media libaneză raportează bombardamente intense de artilerie israeliană în direcţia satului de frontieră Wazzani, în apropiere de Ghajar, scrie Times of Israel.

Rapoartele vin în contextul în care există tot mai multe indicii privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului.

UPDATE Trupele libaneze s-au retras la 5 km de graniţa Libanului cu Israelul

Trupele libaneze s-au retras de pe poziţiile de la graniţa de sud a Libanului cu Israelul până la cel puţin cinci kilometri (aproximativ trei mile) la nord de frontieră, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză, scrie Times of Israel.

UPDATE Rebelii Houthi spun că vor intensifica operaţiunile militare împotriva Israelului

Houthi din Yemen au declarat că vor intensifica operaţiunile militare împotriva Israelului ca răspuns la atacurile acestuia asupra ţării duminică, scrie The Guardian.

Duminică, Israelul a bombardat ţinte houthi din Yemen în lovituri care au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit alte 29, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de houthi.

Armata israeliană a declarat că zeci de avioane, inclusiv avioane de luptă, au atacat centrale electrice şi un port maritim din oraşul port Hodeidah şi portul Ras Issa.

UPDATE IDF declară zonă militară închisă în mai multe comunităţi de-a lungul graniţei Israel-Liban

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că în conformitate cu evaluarea situaţiei, s-a decis ordonarea unei zone militare închise în zona Metula, Meshgav Am şi Kfar Giladi.

IDF clarifică faptul că intrarea în această zonă este strict interzisă.

UPDATE AP: Israelul lansează raiduri mici peste graniţa cu Libanul şi planifică o operaţiune terestră mai amplă

Israelul a lansat mici raiduri de precizie peste graniţa cu Libanul şi este planificată o operaţiune terestră mai amplă, relatează AP, citând doi oficiali.

Nu a fost clar dacă Israelul a luat o decizie finală cu privire la o operaţiune mai amplă, a raportat agenţia de ştiri.

UPDATE Trupe americane, puse pe ordine de pregătire pentru desfăşurare

Pentagonul a declarat că un număr nespecificat de trupe americane au fost puse pe ordine de pregătire pentru desfăşurare, informează The Guardian. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat reporterilor luni:

[Secretarul de stat al SUA, Lloyd] Austin a crescut gradul de pregătire a forţelor americane suplimentare pentru desfăşurare, sporind gradul nostru de pregătire pentru a răspunde la diverse situaţii neprevăzute. Nu voi intra în detalii din motive [de securitate operaţională], dar aceste forţe acoperă o gamă largă de capacităţi şi misiuni.

UPDATE Amploarea operaţiunii ar fi fost diminuată în urma discuţiilor din weekend

Înalţi oficiali americani cred că au reuşit să convingă Israelul să nu efectueze o invazie terestră semnificativă în Liban, în urma discuţiilor purtate în weekend, notează The New York Times.
 
Oficialii americani cred că Israelul plănuieşte raiduri mai mici, direcţionate, în sudul Libanului. Oficialii israelieni şi-au asigurat omologii americani că nu au intenţia de a conduce o operaţiune mai mare sau de a ocupa părţi din sudul Libanului.

UPDATE IDF a distrus un depozit de lansatoare de rachete sol-aer ale Hezbollah la mică distanţă de aeroportul internaţional din Beirut

Avioanele de luptă ale Forţelor Aeriene au atacat cu precizie o infrastructură de lansatoare de rachete sol-aer care a fost amplasată lângă Aeroportul Internaţional Beirut.

Sistemul de apărare aeriană al Hezbollah este echipat cu baterii de rachete sol-aer care sunt ascunse în infrastructura civilă sub auspiciile populaţiei civile din Liban. Aceste rachete reprezintă o ameninţare pentru spaţiul aerian internaţional pentru avioanele de pasageri şi pot deteriora orice aeronavă care zboară în spaţiul aerian libanez.

UPDATE Israelul, pregătit să organizeze o invazie terestră limitată în sudul Libanului

Israelul pare pregătit să organizeze o invazie terestră limitată în sudul Libanului, relatează Washington Post, citând un oficial american.

Planul israelian în sudul Libanului se va concentra pe „curăţarea infrastructurii Hezbollah din apropierea comunităţilor israeliene de frontieră”, inclusiv „distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri”, a declarat oficialul american.

UPDATE Yoav Gallant: „Următoarea etapă a războiului împotriva Hezbollah va începe în curând”

Următoarea etapă a războiului de-a lungul frontierei de sud a Libanului va începe în curând, a declarat luni ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, în contextul în care presa a relatat că forţele speciale ar fi făcut deja incursiuni scurte, scrie Reuters.

„Următoarea etapă a războiului împotriva Hezbollah va începe în curând”, a declarat Gallant la o reuniune a şefilor de consilii locale din nordul Israelului, potrivit unui comunicat al biroului său.

Acţiune limitată

Israelul a anunţat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban, a declarat un oficial american, citat de Washington Post.

Preşedintele american Joe Biden a reacţionat în privinţa acestei intenţii ale Israelului, făcând apel la o încetare a focului, scrie Reuters.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici