Tensiuni în Balcani. Kosovo începe să elibereze documente suplimentare pentru cetăţenii sârbi, în timp ce protestatarii blochează drumurile

Guvernul kosovar a început luni să elibereze documente suplimentare cetăţenilor sârbi care trec pe teritoriul său, în timp ce sârbii care locuiesc în nordul ţării şi care se opun acestei decizii au blocat drumurile care duc la două puncte de trecere a frontierei.

Urmărește
2619 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în Balcani. Kosovo începe să elibereze documente suplimentare pentru cetăţenii sârbi, în timp ce protestatarii blochează drumurile

La paisprezece ani de la declararea independenţei Kosovo faţă de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi din nordul ţării folosesc în continuare plăcuţe de înmatriculare şi documente emise de autorităţile sârbe, refuzând să recunoască guvernul de la Pristina şi instituţiile sale, potrivit Reuters.

În urma tensiunilor de duminică şi a consultărilor cu ambasadorii SUA şi UE, guvernul a declarat că va amâna până la 1 septembrie o decizie care le dădea sârbilor locali 60 de zile pentru a trece la plăcuţele de înmatriculare din Kosovo şi care prevedea eliberarea de documente suplimentare la frontieră pentru cetăţenii sârbi, inclusiv pentru cei care locuiesc în Kosovo fără documente locale.

Dar, în timp ce camioane şi utilaje grele continuau să blocheze luni dimineaţă drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei Brnjak şi Jarinje din nordul Kosovo, guvernul a început să elibereze documentele la cel mai mare punct de trecere a frontierei, Merdare.

"Această decizie va continua să fie pusă în aplicare până când toate baricadele vor fi îndepărtate şi va fi asigurată libertatea de circulaţie a persoanelor şi bunurilor", a declarat ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla.

Elicopterele misiunii KFOR, condusă de NATO, au survolat nordul Kosovo, populat majoritar de sârbi şi legat direct de Serbia. Punctele de trecere a frontierei Brnjak şi Jarinje au rămas închise.

Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de ţări, dar nu şi de Serbia sau Rusia. Nici România nu recunoaşte independenţa statului Kosovo.

În urmă cu un an, după ce sârbii locali au blocat aceleaşi drumuri într-o altă dispută legată de plăcuţele de înmatriculare, guvernul kosovar a desfăşurat forţe speciale de poliţie, iar Belgradul a zburat cu avioane de luptă în apropierea graniţei.

Tensiunile dintre cele două ţări rămân ridicate, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO cu 3 770 de soldaţi. Forţele de menţinere a păcii italiene erau vizibile duminică în oraşul Mitrovica din nordul ţării şi în jurul acestuia.

Cele două ţări s-au angajat în 2013 la un dialog sponsorizat de Uniunea Europeană pentru a încerca să rezolve problemele restante, dar s-au înregistrat puţine progrese.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici