Tensiuni între Germania şi Iran după afirmaţiile ministrului german de Externe despre proteste

Iranul a reacţionat vehement, convocându-l pe ambasadorul Germaniei pentru clarificări, după o serie de afirmaţii ale ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, despre protestele masive din Iran.

Urmărește
6556 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Germania şi Iran după afirmaţiile ministrului german de Externe despre proteste

Tensiuni între Germania şi Iran după afirmaţiile ministrului german de Externe despre proteste

Annalena Baerbock a cerut în mai multe rânduri acţiuni de sancţionare a Iranului, pe fondul acuzaţiilor privind reprimarea protestelor. Miercuri, ministrul german de Externe a afirmat că "relaţiile bilaterale dintre Germania şi Iran nu mai pot continua ca până acum".

Administraţia islamistă de la Teheran, care susţine că protestele din ultimele săptămâni sunt organizate de serviciile secrete occidentale, a denunţat "ingerinţe" în afacerile interne iraniene. "Unele ţări europene au devenit, în pofida angajamentelor internaţionale, susţinători ai grupurilor teroriste", a declarat Ali Bagheri Kani, adjunct al ministrului german de Externe, citat de agenţia Fars.

Iranul l-a convocat pentru clarificări pe ambasadorul Germaniei, iar Berlinul a replicat printr-o acţiune similară. "Atât ambasadorul german din Teheran, cât şi ambasadorul iranian din Berlin au fost convocaţi pentru clarificări", a comunicat Ministerul german de Externe, citat de postul ZDF.

În Iran au loc proteste începând din 16 septembrie, ca reacţie la moartea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei moravurilor, care verifică strict respectarea codului vestimentar islamic. Ca reacţie la reprimarea protestelor, Uniunea Europeană a sancţionat 11 oficiali iranieni.

Miercuri, Iranul a anunţat acţiuni de retorsiune la adresa unor persoane şi entităţi din Uniunea Europeană, ca reacţie la sancţiunile aplicate de Bruxelles. Teheranul susţine că protestele sunt alimentate de servicii secrete din străinătate. În replică la sancţiunile impuse de Bruxelles, Ministerul iranian de Externe a anunţat măsuri împotriva a opt instituţii şi a 12 persoane din Uniunea Europeană, acuzate de "susţinerea grupurilor teroriste" şi "instigare la violenţă" pe teritoriul Iranului, potrivit cotidianului Le Figaro. Printre entităţile sancţionate de Iran figurează Comitetul Internaţional pentru Justiţie (ISJ), Liga Internaţională contra Rasismului şi Antisemitismului (LICRA) şi redacţiile de limbă persană ale Deutsche Welle şi Radio France International. Printre persoanele sancţionate se numără politicieni europeni şi membri ai redacţiei publicaţiei germane Bild.

Pe fondul protestelor, 15 persoane au fost ucise, miercuri, iar alte aproximativ 40 au fost rănite, după ce mai mulţi indivizi au deschis focul asupra unui locaş de cult şiit din oraşul iranian Shiraz, atacul fiind revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici