- Home
- Externe
- (30.10.2021, 01:00)
- Mihai Draghici
Tensiuni între Polonia şi Belgia, pe fondul disputelor dintre Varşovia şi UE privind statul de drept
Ministerul de Externe din Polonia a decis, vineri, convocarea pentru clarificări a ambasadorului Belgiei, Luc Jacobs, după afirmaţii făcute de premierul Belgiei, Alexander De Croo, în contextul disputelor dintre Varşovia şi Uniunea Europeană pe tema justiţiei, informează site-ul Politico.com.
Urmărește
1778 afișări
Tensiuni între Polonia şi Belgia, pe fondul disputelor dintre Varşovia şi UE privind statul de drept
Ambasadorul Luc Jacobs a fost convocat pentru o întâlnire cu Szymon Szynkowski vel Sęk, secretar de Stat în cadrul Ministerului de Externe de la Varşovia.
"Guvernul Poloniei a exprimat dezaprobare şi indignare cu privire la afirmaţiile premierului Belgiei", a transmis un oficial guvernamental de la Varşovia.
Polonia este deranjată de reacţia lui Alexander De Croo faţă de afirmaţiile premierului polonez, Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
"Celor care acordă interviuri incendiare şi care cred că este necesar să declare un nou război mondial prin intermediul Financial Times, vreau să le spun: Practicaţi un joc periculos, practicaţi un joc cu focul atunci când intraţi în conflict cu omologii polonezi din raţiuni de politică internă. Este vorba de o problemă politică fundamentală care trebuie soluţionată politic, de Consiliul European şi de Parlamentul UE", a afirmat Alexander De Croo.
Uniunea Europeană a denunţat, luni, afirmaţiile premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a respins presiunile Bruxellesului şi a cerut evitarea unui nou "război mondial" din cauza disputelor privind statul de drept, iar, ulterior, Varşovia a explicat că a fost vorba de o exprimare la figurat.
Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Uniunea Europeană că exercită presiuni asupra Guvernului de la Varşovia "cu pistolul la cap", recomandând Bruxellesului să evite ameninţările cu sancţiuni juridice şi financiare.
Uniunea Europeană a ameninţat Polonia cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE şi cu sancţiuni financiare, după decizia Tribunalului constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi cu legislaţia comunitară. Liderii UE nu au ajuns la nicio soluţie cu Polonia în cursul summitului desfăşurat acum câteva zile la Bruxelles. Întrebat despre eventualele sancţiuni, Mateusz Morawiecki a declarat, într-un interviu acordat FT: "Ce se va întâmpla în cazul în care Comisia Europeană declanşează al treilea război mondial? Dacă declanşează al treilea război mondial, noi ne vom apăra drepturile cu toate armele pe care le avem la dispoziţie". Mateusz Morawiecki a sugerat că Polonia ar putea bloca aprobarea planului climatic al Uniunii Europene. "Dacă cineva ne va ataca în mod total incorect, ne vom apăra în orice mod posibil. Deja simţim că Bruxellesul are o abordare discriminatorie, de tipul dictatelor. Dar dacă aceste lucruri se vor înrăutăţi şi mai mult, va trebui să ne regândim strategia", a subliniat Mateusz Morawiecki.
Comisia Europeană a reacţionat vehement la afirmaţiile premierului Poloniei. "Uniunea Europeană este un proiect care a contribuit cu succes la stabilirea păcii durabile între statele membre. Nu există loc pentru o retorică referitoare la război", a declarat luni Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Şi opoziţia poloneză a criticat declaraţiile premierului. "Am impresia că domnul Morawiecki are în ultima vreme probleme cu limba engleză sau că şi-a pierdut minţile", a reacţionat eurodeputatul Marek Belka, fost premier al Poloniei.
"În politică, stupiditatea cauzează cele mai grave situaţii nefericite", a declarat, la rândul său, Donald Tusk, liderul formaţiunii Platforma Civică, al Partidului Popular European (PPE), fost premier al Poloniei şi fost preşedinte al Consiliului European.
Pe fondul criticilor, Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, a transmis că premierul Mateusz Morawiecki vorbea la figurat.
Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele în sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar. În contextul tensiunilor, au apărut speculaţii că Polonia s-ar putea retrage din Uniunea Europeană, dar premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Guvernul de la Varşovia nu doreşte acest lucru.
Mateusz Morawiecki a denunţat în mod repetat presiunile exercitate de Bruxelles şi aplicarea standardelor duble, amintind că Uniunea Europeană nu este un stat. "Polonia este atacată în mod tendenţios şi nejustificat. Regulile jocului trebuie să fie egale pentru toţi. Nu este admis să se vorbească despre sancţiuni. Noi respingem limbajul ameninţărilor şi şantajului. Uniunea Europeană este un mare succes al ţărilor europene, o puternică alianţă economică, politică şi socială, cea mai dezvoltată organizaţie din istorie. Însă Uniunea Europeană nu este un stat, ci are state membre. Statele sunt cele care rămân suverane, deasupra tratatelor. Noi am transferat prin tratate anumite competenţe Uniunii Europene, dar nu toate competenţele. Competenţele UE au limite, nu mai putem păstra tăcerea, refuzăm centralizarea europeană", a declarat Mateusz Morawiecki.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe