- Home
- Externe
- OSLO, (11.11.2015, 13:49)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tensiuni între Rusia şi Norvegia, în urma intensificării migraţiei pe ruta din Arctica
Intensificarea migraţiei pe ruta din Arctica îngrijorează şi deranjează Norvegia, o ţară care încearcă să-i trimită rapid pe nou-veniţi înapoi în Rusia care, în opinia unora, se face astfel vinovată de o provocare, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
2241 afișări
Tensiuni între Rusia şi Norvegia, în urma intensificării migraţiei pe ruta din Arctica
De la începutul anului aproape 4.000 de solicitanţi de azil au făcut un mare ocol - prin Marele Nord - cu scopul de a traversa frontiera dintre Rusia şi Norvegia, o ţară membră a spaţiului Schengen, în pofida faptului că nu face parte din Uniunea Europeană (UE). În 2014, doar zece persoane au făcut acest drum.
Faptul că Rusia îi lasă să traverseze o regiune puternic militarizată este perceput uneori drept o voinţă de destabilizare.
Redactorul-şef al ziarului regional independent Barents Observer Thomas Nilsen vede în acest lucru "o provocare" decisă "sus, la Moscova", cu scopul, crede el, de a-şi arăta muşchii, de a pedepsi Oslo pentru că s-a alăturat sancţiunilor europene sau de a crea disensiuni în clasa politică norvegiană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Un specialist în probleme de Apărare, jurnalistul Kjetil Stormark evocă, la rândul său, "un război hibrid", adică o agresiune pe ascuns din partea Rusiei asupra Norvegiei, o ţară membră NATO, pe fondul tensiunilor care au în centru criza din Ucraina.
Numărul sosirilor rămâne modest în comparaţie cu sutele de mii de migranţi care au traversat Mediterana cu riscul vieţii, dar este în creştere. În condiţii hibernale, peste 1.100 de solicitanţi de azil au trecut frontiera numai săptămâna trecută.
Cazul a avut iniţial o parte insolită. Este necesar ca migranţii să parcurgă ultimii metri pe biciclete pe care le cumpără la preţuri piperate, având în vedere că autorităţile ruse interzic trecerea pe jos, iar Norvegia îi sancţionează pe cei care îi transportă cu maşina.
Însă el a căpătat şi o dimensiune diplomatică. Subliniind că Finlanda vecină - membră UE dar nu şi NATO - nu primeşte aproape niciun migrant provenind din Rusia, Oslo a cerut socoteală Moscovei în acest sens, fără să obţină un "răspuns satisfăcător".
- Rută periculoasă iarna
În pofida apelurilor în acest sens, Guvernul norvegian exclude în acest stadiu să-şi închidă frontiera, un lucru pe care vecinul său l-ar percepe foarte rău.
Însă timpul presează pentru găsirea unei soluţii.
Refugiaţii "au perceput această rută către Europa ca sigură. Acest lucru se va schimba acum, odată cu venirea iernii", a declarat secretarul de stat pentru Justiţie Jøran Kallmyr.
"Aceasta poate fi o rută (...) şi mai periculoasă decât traversarea Mediteranei în barcă", a avertizat el, evocând riscul unor furtuni de zăpadă bruşte, care pot fi fatale unor biciclişti.
În contextul în care regiunea nu are capacităţi de primire, autorităţile norvegiene urmau să inaugureze miercuri un centru de tranzit de 600 de locuri şi iau în considerare să închirieze pacheboturi pentru o găzduire tranzitorie.
Însă Moscova le-a luat-o deja înainte. Unii migranţi care au sosit recent în Norvegia, mai ales afgani - sensibil mai numeroşi decât sirienii -, aveau deja ordine de expulzare pe care le-au primit la plecarea din Rusia, ceea ce face trimiterea lor înapoi imposibilă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe