- Home
- Externe
- (14.08.2020, 22:31)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tensiuni între UE şi Statele Unite din cauza proiectului Nord Stream 2. Zeci de ţări din blocul comunitar au transmis o notă de protest
- Die Welt: 24 dintre cele 27 de state membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite
- Ţările UE sunt nemulţumite de presiunile Washingtonului asupra proiectului Nord Stream 2
- Administraţia SUA anunţă că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa
Urmărește
3119 afișări
Tensiuni între UE şi Statele Unite FOTO Profimedia
Douăzeci şi patru din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2, iar Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, afirmă surse citate de presa germană şi americană.
Potrivit publicaţiei Die Welt, 24 dintre cele 27 de ţări din cadrul Uniunii Europene au denunţat, într-un mesaj video, ingerinţele Washingtonului în politicile energetice comunitare. "Putem confirma că pe data de 12 august a avut loc un demers lansat la invitaţia delegaţiei UE la Departamentul de Stat american, referitor la politica SUA de sancţiuni. Douăzeci şi patru de state membre UE s-au alăturat iniţiativei, care s-a derulat prin videoconferinţă", au declarat surse diplomatice de la Bruxelles citate de publicaţia germană Die Welt.
"Suntem foarte preocupaţi de avertismentele Statelor Unite privind sancţiuni asupra companiilor şi intereselor europene. Uniunea Europeană consideră aplicarea extrateritorială de sancţiuni drept o încălcare a reglementărilor internaţionale", au transmis 24 de state UE în nota de protest.
Nu este clar care sunt cele trei state membre UE care nu s-au alăturat iniţiativei.
Trump ameninţă cu sancţiuni
Administraţia Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni firmele implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Comisia Europeană a confirmat vineri iniţiativa. "A fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat". Ameninţările cu sancţiuni "se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare", a explicat Nabila Massrali, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Administraţia Donald Trump anunţă că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa
Ambasada SUA din Germania a replicat la nota de protest, avertizând că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
La rândul său, Departamentul de Stat american a explicat, potrivit agenţiei Bloomberg, că "poziţia SUA are rolul limitării activităţilor negative exercitate de Rusia". "Continuăm colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru a le clarifca faptul că proiectul Nord Stream 2 permite Rusiei să utilizeze resursele energetice ca armă politică în Europa şi să submineze securitatea Ucrainei", a transmis Departamentul de Stat de la Washington.
Germania, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a respins, marţi, ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că va intensifica suveranitatea Uniunii Europene. "Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică. Iar aceste acţiuni nu vor avea succes", a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. "Sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit", a subliniat Heiko Maas, referindu-se la ameninţările Washingtonului privind impunerea de sancţiuni din cauza proiectului gazoductului dintre Rusia şi Germania.
Heiko Maas a subliniat că, pe durata mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, Germania va încerca să consolideze suveranitatea Uniunii Europene. Europa are valori şi interese; "dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru", a subliniat Heiko Maas, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung şi ediţiei germane a agenţiei Reuters.
La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că proiectul gazoductului Nord Stream 2 trebuie finalizat.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat frecvent proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va face legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Recent, în contextul diminuării efectivelor americane din Germania, liderul SUA a declarat: "Trebuie să apărăm Germania de Rusia, este în regulă, dar Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari pentru energie".
Statele Unite susţin că vor reducerea dependenţei Europei de resursele energetice ruse. Moscova acuză Wahingtonul că vrea să vândă gaze în Europa. Uniunea Europeană a denunţat presiunile SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe