- Home
- Externe
- (28.09.2021, 15:50)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tensiuni între Ungaria şi Ucraina din cauza gazului importat din Rusia. „Considerăm că este o încălcare a suveranităţii”
- Tensiuni între Ungaria şi Ucraina după ce Guverul de la Budapesta a semnat un contract pentru importuri de gaz din Rusia.
- Ucraina este nemulţumită că gazul exportat de Rusia ajunge în Ungaria pe alte rute.
Urmărește
2217 afișări
Tensiuni între Ungaria şi Ucraina din cauza gazului importat din Rusia. „Considerăm că este o încălcare a suveranităţii”
Ungaria şi Rusia şi-au convocat reciproc ambasadorii în cursul zilei de marţi, în contextul tensiunilor apărute după ce Guvernul de la Budapesta a semnat un nou contract pe termen lung pentru importul de gaze din Rusia, informează agenţia Reuters.
Ungaria va primi gaz rusesc în principal prin noua conductă TurkStream, nu prin Ucraina, care se teme că Rusia ar putea opri din raţiuni politice tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean, pentru care Kievul primeşte bani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Administraţia de la Kiev vrea să discute cu oficiali din cadrul Uniunii Europene despre contractul semnat de Ungaria, dar Rusia a avertizat Ucraina să nu se amestece în acest acord.
Ungaria a acuzat luni Ucraina de ingerinţe în afacerile interne, după ce Kievul a denunţat semnarea contractului cu grupul Gazprom privind importurile de gaze în următorii 15 ani.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat marţi că ambasadorul Ucrainei a fost convocat pentru a oferi clarificări despre tentativele Kievului de a bloca aprovizionarea cu gaze. "Considerăm că este o încălcare a suveranităţii faptul că Ucraina vrea să blocheze aprovizionarea cu gaze a Ungariei", a acuzat Peter Szijjarto.
Ucraina susţine că acordul semnat de Ungaria cu Rusia este "pur politic şi nerezonabil din punct de vedere economic", precizând că va cere Comisiei Europene să analizeze dacă a fost respectată legislaţia energetică europeană.
Peter Szijjarto s-a declarat "indignat" de atitudinea Ucrainei, iar Preşedinţia Rusiei a respins criticile Kievului. "Nu sunt încălcate drepturile nimănui şi nicio normă", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Ucraina a decis, la rândul său, convocarea ambasadorului Ungariei. "Transportul de gaz prin ocolirea Ucrainei subminează securitatea noastră naţională şi securitatea energetică a Europei. Partea ucraineană va lua măsuri decisive pentru protejarea intereselor naţionale", a transmis Ministerul ucrainean de Externe.
Comisia Europeană a transmis că statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să semneze acorduri bilaterale în domeniul gazelor, dar trebuie să anunţe cu trei luni înainte dacă sunt contracte care depăşesc 28% din consumul anual, lucru care se întâmplă în cazul contractului semnat de Ungaria.
În virtutea contractului semnat luni, care va intra în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va livra Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, prin Serbia şi prin Austria.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe