- Home
- Externe
- (28.09.2021, 15:50)
- Mihai Draghici
Tensiuni între Ungaria şi Ucraina din cauza gazului importat din Rusia. „Considerăm că este o încălcare a suveranităţii”
- Tensiuni între Ungaria şi Ucraina după ce Guverul de la Budapesta a semnat un contract pentru importuri de gaz din Rusia.
- Ucraina este nemulţumită că gazul exportat de Rusia ajunge în Ungaria pe alte rute.
Urmărește
2218 afișări
Tensiuni între Ungaria şi Ucraina din cauza gazului importat din Rusia. „Considerăm că este o încălcare a suveranităţii”
Ungaria şi Rusia şi-au convocat reciproc ambasadorii în cursul zilei de marţi, în contextul tensiunilor apărute după ce Guvernul de la Budapesta a semnat un nou contract pe termen lung pentru importul de gaze din Rusia, informează agenţia Reuters.
Ungaria va primi gaz rusesc în principal prin noua conductă TurkStream, nu prin Ucraina, care se teme că Rusia ar putea opri din raţiuni politice tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean, pentru care Kievul primeşte bani.
Administraţia de la Kiev vrea să discute cu oficiali din cadrul Uniunii Europene despre contractul semnat de Ungaria, dar Rusia a avertizat Ucraina să nu se amestece în acest acord.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Ungaria a acuzat luni Ucraina de ingerinţe în afacerile interne, după ce Kievul a denunţat semnarea contractului cu grupul Gazprom privind importurile de gaze în următorii 15 ani.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat marţi că ambasadorul Ucrainei a fost convocat pentru a oferi clarificări despre tentativele Kievului de a bloca aprovizionarea cu gaze. "Considerăm că este o încălcare a suveranităţii faptul că Ucraina vrea să blocheze aprovizionarea cu gaze a Ungariei", a acuzat Peter Szijjarto.
Ucraina susţine că acordul semnat de Ungaria cu Rusia este "pur politic şi nerezonabil din punct de vedere economic", precizând că va cere Comisiei Europene să analizeze dacă a fost respectată legislaţia energetică europeană.
Peter Szijjarto s-a declarat "indignat" de atitudinea Ucrainei, iar Preşedinţia Rusiei a respins criticile Kievului. "Nu sunt încălcate drepturile nimănui şi nicio normă", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Ucraina a decis, la rândul său, convocarea ambasadorului Ungariei. "Transportul de gaz prin ocolirea Ucrainei subminează securitatea noastră naţională şi securitatea energetică a Europei. Partea ucraineană va lua măsuri decisive pentru protejarea intereselor naţionale", a transmis Ministerul ucrainean de Externe.
Comisia Europeană a transmis că statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să semneze acorduri bilaterale în domeniul gazelor, dar trebuie să anunţe cu trei luni înainte dacă sunt contracte care depăşesc 28% din consumul anual, lucru care se întâmplă în cazul contractului semnat de Ungaria.
În virtutea contractului semnat luni, care va intra în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va livra Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, prin Serbia şi prin Austria.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe