Tensiuni între Ungaria şi Ucraina din cauza gazului importat din Rusia. „Considerăm că este o încălcare a suveranităţii”

Publicat: 28 09. 2021, 15:50
Actualizat: 22 10. 2021, 18:29

Ungaria şi Rusia şi-au convocat reciproc ambasadorii în cursul zilei de marţi, în contextul tensiunilor apărute după ce Guvernul de la Budapesta a semnat un nou contract pe termen lung pentru importul de gaze din Rusia, informează agenţia Reuters.

Ungaria va primi gaz rusesc în principal prin noua conductă TurkStream, nu prin Ucraina, care se teme că Rusia ar putea opri din raţiuni politice tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean, pentru care Kievul primeşte bani.

Administraţia de la Kiev vrea să discute cu oficiali din cadrul Uniunii Europene despre contractul semnat de Ungaria, dar Rusia a avertizat Ucraina să nu se amestece în acest acord.

Ungaria a acuzat luni Ucraina de ingerinţe în afacerile interne, după ce Kievul a denunţat semnarea contractului cu grupul Gazprom privind importurile de gaze în următorii 15 ani.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat marţi că ambasadorul Ucrainei a fost convocat pentru a oferi clarificări despre tentativele Kievului de a bloca aprovizionarea cu gaze. „Considerăm că este o încălcare a suveranităţii faptul că Ucraina vrea să blocheze aprovizionarea cu gaze a Ungariei”, a acuzat Peter Szijjarto.

Ucraina susţine că acordul semnat de Ungaria cu Rusia este „pur politic şi nerezonabil din punct de vedere economic”, precizând că va cere Comisiei Europene să analizeze dacă a fost respectată legislaţia energetică europeană.

Peter Szijjarto s-a declarat „indignat” de atitudinea Ucrainei, iar Preşedinţia Rusiei a respins criticile Kievului. „Nu sunt încălcate drepturile nimănui şi nicio normă”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina a decis, la rândul său, convocarea ambasadorului Ungariei. „Transportul de gaz prin ocolirea Ucrainei subminează securitatea noastră naţională şi securitatea energetică a Europei. Partea ucraineană va lua măsuri decisive pentru protejarea intereselor naţionale”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe.

Comisia Europeană a transmis că statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să semneze acorduri bilaterale în domeniul gazelor, dar trebuie să anunţe cu trei luni înainte dacă sunt contracte care depăşesc 28% din consumul anual, lucru care se întâmplă în cazul contractului semnat de Ungaria.

În virtutea contractului semnat luni, care va intra în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va livra Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, prin Serbia şi prin Austria.