- Home
- Externe
- RIYADH, (04.01.2016, 17:30)
- Valentin Vidu - Mediafax , Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TENSIUNI în Orientul Mijlociu - Arabia Saudită suspendă traficul aerian şi relaţiile comerciale cu Iranul, după întreruperea relaţiilor diplomatice: "Situaţia ar putea deveni extrem de periculoasă în următoarele săptămâni" - FOTO, VIDEO
Arabia Saudită a anunţat că a decis să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Iranul, în urma atacării Ambasadei saudite din Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit, decizie care ar putea contribui la apariţia unui conflict militar în zonă, potrivit unui expert citat de CNN.
Urmărește
18849 afișări
TENSIUNI în Orientul Mijlociu - Arabia Saudită suspendă traficul aerian şi relaţiile comerciale cu Iranul, după întreruperea relaţiilor diplomatice: "Situaţia ar putea deveni extrem de periculoasă în următoarele săptămâni" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 18:40 - Arabia Saudită suspendă traficul aerian şi relaţiile comerciale cu Iranul
Arabia Saudită întrerupe relaţiile comerciale cu Iranul şi suspendă traficul aerian între cele două state, interzicând cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, a declarat, luni, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, la o zi după întreruperea relaţiilor diplomatice.
Pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniţi în Mecca şi Medina, a precizat Al-Jubeir într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters. El a explicat că decizia de suspendare a traficului aerian şi a relaţiilor comerciale cu Iranul vine pe fondul tensiunilor din ultimele trei zile, adăugând că Iranul trebuie să se comporte ca "o ţară normală" şi nu ca una "revoluţionară" şi să respecte normele internaţionale înainte ca relaţiile să fie reluate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Deciziile radicale de luni vin în contextul în care cu o zi înainte Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, după ce ambasada saudită din Teheran a fost atacată şi incendiată în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, de manifestanţi iranieni înfuriaţi de executarea liderului şiit Nimr al-Nimr. Protestele au continuat şi duminică şi luni, mii de persoane participând la manifestări.
Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.
Arabia Saudită este hotărâtă să nu lase Iranul să-i slăbească securitatea naţională, a subliniat ministrul saudit.
Ambasada Arabiei Saudite în Iran, incendiată de protestatari
Manifestanţi iranieni au invadat Ambasada saudită din Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică, după execuţia în regatul wahhabit a 47 de condamnaţi, între care şi un demnitar şiit.
Manifestanţi s-au adunat în faţa porţilor ambasadei în semn de protest faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ei au reuşit să pătrundă în incintă şi au început să o incendieze, după care au fost alungaţi de poliţie, potrivit agenţiei iraniene de presă Isna.
Într-o imagine difuzată pe reţele de socializare apare o sală devastată şi cu mobilierul rupt, sub portretul regelui Salman al Arabiei Saudite.
La scurt timp după aceea, Ministerul iranian de Externe a emis un comunicat în care îndemna la calm şi le cerea manifestanţilor să respecte locurile diplomatice, potrivit site-ului Entekhab.
Liderul suprem al Revoluţiei islamice din Iran Ali Khamenei a declarat însă că preconizează o "răzbunare divină" după execuţia şeicului al-Nimr.
Abdel al-Jubeir a apreciat că atacarea misiunii diplomatice saudite este de aceeaşi natură cu cele care au fost comise în trecut împotriva altor reprezentanţe străine în Iran.
"Acoperirea unei erori majore"
Ministrul al-Jubeir a apreciat că Iranul continuă o politică de destabilizare a regiunii, creând "celule teroriste" în Arabia Saudită.
"În lumina acestor realităţi, regatul anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi cere plecare membrilor misiunilor diplomatice de la Ambasada, Consulatul şi administraţiile legate în 48 de ore. Ambasadorul a fost convocat pentru a le notifica" această decizie, a anunţat al-Jubeir.
Diplomaţii, care au fost nevoiţi să părăsească Ambasada saudită din Teheran, au sosit cu avionul la Dubai şi erau în drum către ţara lor, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.
Adjunctul ministrului iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a estimat, într-o intervenţie pe postul naţional iranian de televiziune, că această ruptură constituie o tentativă de acoperire, din partea Arabiei Saudite, a "erorii majore a execuţiei şeicului al-Nimr".
Statele Unite, care rămân cel mai fidel aliat din Occident al regimului saudit, au reacţionat pledând pentru o calmare a tensiunilor dintre Riyadh şi Teheran.
"Am luat cunoştinţă de informaţii potrivit cărora regatul Arabiei Saudite a decis să ordone să fie închise misiunile diplomatice iraniene din regat", a declarat un oficial din cadrul administraţiei Obama.
"Noi credem că angajamentul diplomatic şi dialogul rămân esenţiale în soluţionarea divergenţelor şi continuăm să-i îndemnăm pe liderii din regiune să adopte măsuri active pentru calmarea tensiunilor", a adăugat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
"Acum ajunge"
O sursă la curent cu poziţia Guvernului saudit a anunţat că Executivul de la Riyadh a decis să ignore nemulţumirea pe care această ruptură a relaţiilor diplomatice riscă să o provoace în cadrul administraţiei americane.
Poziţia Arabiei Saudite faţă de Iran este "acum ajunge", a precizat această sursă.
"Teheranul nu încetează să râdă iar şi iar de Occident. Ei susţin terorismul şi lansează rachete balistice, iar nimeni nu face nimic în acest sens", a adăugat sursa citată. "Saudiţilor nu le pasă dacă provoacă furia Casei Albe" a mai spus sursa citată.
"Situaţia este extrem de periculoasă"
Mai mulţi experţi în Orientul Mijlociu susţin că situaţia în zonă este una extrem de gravă şi că în următoarele săptămâni sau luni lucrurile ar putea degenera.
"Acest conflict este aprig discutat în lumea arabă. Cele două naţiuni deja s-au situat pe poziţii adverse în conflicte precum Siria, Irak, Yemen, Bahrain sau Liban. Acum, întrebarea este cât de mult vor degenera lucrurile. Situaţia este extrem de volatilă între aceste state puternice din Golf, Arabia Saudită - dominată de suniţi, şi Iran - dominat de şiiţi. Este un război al cuvintelor. Este şi un război prin intermediari.... Lucrurile ar putea deveni extrem de urâte şi de periculoase în următoarele săptămâni sau luni", a declarat Fawaz Gerges, şeful catedrei privind studierea Orientului Mijlociu la London School of Economics.
La rândul său, general-locotenentul Mark Hertling, analist militar pentru CNN, consideră că acest conflict se dezvoltă foarte repede. "Este posibil un conflict militar direct între Arabia Saudită şi Iran", crede Mark Hertling.
CNN prezintă, de asemenea, un grafic al numărului de execuţii înregistrate în Orientul Mijlociu şi Africa în 2014:
Tensiunile dintre Iranul revoluţionar şiit şi Arabia Saudită conservatoare sunnită mocnesc de ani de zile. Fiecare dintre cele două ţări, care doreşte să-şi extindă influenţa regională, susţine tabere adverse în conflictele din Orientul Mijlociu.
Însă execuţia lui al-Nimr, sâmbătă, a servit pe post de detonator al unui resentiment mai vechi. Iranul a avertizat Arabia Saudită, înainte să-l execute pe demnitar, că regatul "va plăti scump" o asemenea decizie.
În Irak, unde Guvernul majoritar şiit este apropiat Iranului, mai multe personalităţi politice şi religioase au cerut o rupere a relaţiilor diplomatice cu Arabia Saudită, punând sub semnul întrebării voinţa Riyadhului de a crea o alianţă regională împotriva Statului Islamic (SI).
Marele ayatollah Ali Sistani, demnitarul şiit cu cel mai înalt rang din Irak, a condamnat, în ceea ce-l priveşte, "o agresiune nedreaptă".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36