LIVE TEXT  Tensiuni şi exerciţii militare în Orientul Mijlociu: Iran, Israel şi Hezbollah

  • Iranul a emis notificări NOTAM pentru exerciţii militare ce includ lansări de rachete, cu activităţi programate pentru miercuri şi joi în apropierea oraşului Sarpolzahab.
  • Hassan Nasrallah a ameninţat că Hezbollah ar putea distruge fabricile israeliene din nord într-o oră şi a declarat că Iranul este obligat să răspundă asasinării lui Ismael Haniyeh.
  • Putin a cerut Iranului să evite victimele civile, în timp ce serviciile de informaţii americane sugerează un posibil atac iminent din partea Iranului.
Urmărește
1653 afișări
Imaginea articolului Tensiuni şi exerciţii militare în Orientul Mijlociu: Iran, Israel şi Hezbollah

Tensiuni şi exerciţii militare în Orientul Mijlociu: Iran, Israel şi Hezbollah

UPDATE 

Casa Albă: Vom apăra Israelul, dar nu dorim ca acest conflict să escaladeze sau să se extindă.

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a fost intervievat de presa arabă în această seară şi a răspuns la numirea lui Sinwar ca şef al biroului politic al Hamas în locul lui Haniyeh: „Există un singur loc pentru Yahya Sinwar - şi acesta este alături de Muhammad Def şi a tuturor teroriştilor care sunt responsabili pentru 7 octombrie”.

UPDATE 

În conformitate cu anunţul Consiliului de Informare al Guvernului privind închiderea Teheranului miercuri, 7 august, şedinţa plenului deschis al Majlis nu va avea loc mâine şi va fi închisă.

IDF: Sirenele au sunat în nordul Israelului. Hezbollah din Liban atacă cu drone nordul Israelului.

Autorităţile israeliene blochează accesul palestinienilor la asistenţă medicală în Cisiordania.

Casa Albă: Urmărim ameninţările Iranului de a asasina oficiali americani şi aceasta este o chestiune de securitate naţională

Noul lider al Hamas este creierul din spatele atacului din 7 octombrie asupra Israelului

Hamas are un nou lider. Cine este Yahya Sinwar, omul condamnat la patru sentinţe diferite de închisoarea pe viaţă

UPDATE 

CBS, citând oficiali americani, a anunţat că numărul răniţilor în atacul asupra bazei Ain al-Asad este de 7 persoane.

Hezbollah promite un răspuns semnificativ în urma asasinărilor şi atacurilor cu rachete

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că organizaţia, alături de Iran şi Yemen, „este obligată să răspundă” la asasinarea lui Fouad Shukr şi Ismael Haniyeh. Într-un discurs recent, Nasrallah a afirmat că „aşteptarea Israelului face parte din pedeapsă” şi a promite un „răspuns puternic şi eficient”.
 
Declaraţiile sale vin pe fondul unor lansări violente de rachete către nordul Israelului. Media israeliană a raportat un incident iniţial în care un proiectil a aterizat în „Beit Hillal”, în nordul ţării. În urma atacurilor, sirenele au fost activate în nordul Israelului, indicând o alertă de rachetă.
 
Nasrallah a subliniat că Hezbollah poate „dăuna resurselor inamicului din nord în mai puţin de o jumătate de oră” şi a menţionat că răspunsul va veni „cu voia lui Dumnezeu”. El a sugerat că răspunsul ar putea fi efectuat fie de Hezbollah singur, fie în colaborare cu întreaga „axă de rezistenţă”, indicând un posibil răspuns „cuprinzător”.
 
În acelaşi timp, au avut loc atacuri masive cu rachete asupra Golanului, care coincid cu discursul lui Nasrallah. Liderul Hezbollah a dezminţit rapoartele online care sugerau că ar fi ameninţat locuitorii din Haifa, accentuând că aşteptarea unui răspuns este o parte a strategiei de război psihologic şi economic împotriva sioniştilor. Nasrallah a acuzat Israelul de escaladarea conflictului şi a promis că răspunsul Hezbollah va fi semnificativ şi coordonat.

Ştirea iniţială

Iranul a emis notificări NOTAM pentru miercuri (11:30 - 14:30) şi joi (04:30 - 07:30) din cauza unor exerciţii militare care includ lansări de rachete de lungă distanţă. În acelaşi timp, Garda Revoluţionară Iraniană (IRGC) a anunţat exerciţii militare în vestul Iranului, în apropierea oraşului Sarpolzahab, care ar putea fi însoţite de  explozii.

Într-un context internaţional tensionat, surse citate de Reuters au relatat că preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Iranului să evite victimele civile în răspunsul său la Israel. De asemenea, serviciile de informaţii americane au detectat mişcări iraniene care sugerează posibilitatea unui atac iminent, conform CNN.

În ceea ce priveşte reacţia internaţională, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a criticat dur poziţia premierului israelian Benjamin Netanyahu, afirmând că acesta nu doreşte un armistiţiu şi insistă asupra acestuia în toate negocierile. Nasrallah a subliniat că Iranul este obligat să lupte în urma asasinării liderului Hamas, Ismael Haniyeh, la Teheran şi a avertizat că Israelul nu mai este la fel de puternic ca înainte.

De asemenea, Nasrallah a ameninţat că toate fabricile israeliene din nord ar putea fi distruse într-o oră, dacă Hezbollah ar dori acest lucru, şi a declarat că dronele sale au reuşit să ajungă în Acre, în ciuda vigilenţei israeliene.

Pe de altă parte, Iranul a negat raporturile privind arestări interne după asasinarea lui Haniyeh, respingând acuzaţiile de existenţă a „trădătorilor” în ţară. Nasrallah a declarat că Iranul, Yemenul şi Hezbollah vor răspunde asasinării lui Haniyeh şi a lui Fouad Shukar.

În Statele Unite, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a avut discuţii toată noaptea cu oficialii americani, inclusiv cu preşedintele Joe Biden, pentru a evalua situaţia şi a coordona răspunsul la criza din Orientul Mijlociu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici