Tensiunile din cadrul AIE ar putea favoriza revenirea la putere a comuniştilor în Republica Moldova

Jocurile de culise şi lipsa de încredere din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană din R.Moldova sunt extrem de periculoase deorece ar putea conduce la revenirea la putere a comuniştilor, consideră un expert moldovean, citat de Deutsche Welle, în pagina electronică.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului Tensiunile din cadrul AIE ar putea favoriza revenirea la putere a comuniştilor în Republica Moldova

Tensiunile din cadrul AIE ar putea favoriza revenirea la putere a comuniştilor în Republica Moldova (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Lipsa de încredere în cadrul alianţei de guvernare de la Chişinău a atins cel mai ridicat nivel de până în prezent, în timp ce deputaţii se pregătesc pentru o nouă încercare de alegere a şefului statului, la 16 decembrie. "S-a intrat într-un carusel al lipsei de încredere, al jocurilor de culise şi al influenţelor externe, din care se poate ieşi cu greu", susţine expertul în politică externă, Dan Dungaciu.

El a avertizat că aceste jocuri de culise sunt extrem de periculoase, deoarece se pot solda cu readucerea comuniştilor la putere.

"Criza politică interminabilă face din R.Moldova un animal în jurul căruia se încolăceşte un şarpe uriaş, care va începe să strângă pe măsură ce criza economică se va accentua în spaţiul european", susţine expertul.

Neîncrederea din cadrul AIE s-a accentuat săptămâna trecută, când, pentru a se asigura că partenerii de alianţă nu vor recurge la manevre în ziua alegerilor, candidatul coaliţiei de guvernare, liderul Partidului Democrat Marian Lupu, a propus ca fiecare deputat să-şi arate buletinul de vot înainte de a-l depune în urnă.

"La 16 decembrie nu vom lăsa pur şi simplu mecanismele. Nu putem să recurgem la votul deschis, cu ridicare de mână în sală, deoarece Constituţia se referă la votul secret, deputaţii trecând prin cabine, însă vom solicita respectuos colegilor noştri, în momentul când vor ieşi din cabina de vot şi înainte de a arunca buletinul în urnă - să-l arate. Este opţiunea fiecăruia, însă fiecare opţiune demonstrează ceva. Este grăitoare", a declarat Lupu.

Liderul PDM îi suspectează pe liberal-democraţi, cu care se află în relaţii tensionate, că ar putea trişa în ziua alegerilor prezidenţiale, pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate.

Din punct de vedere aritmetic, dacă cei trei foşti comunişti ar vota candidatul alianţei, preşedintele ar fi ales cu 62 de voturi. Analiştii politici consideră că, de data aceasta, Marian Lupu are şanse să fie ales în funcţia de şef al statului şi se bazează pe o declaraţie făcută anterior de acesta, conform căreia îşi va înainta candidatura la preşedinţie atunci când va fi sigur că alegerea sa este posibilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici