Tokyo Electric Power (Tepco) a explicat în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri seara, că apa care provine din munte se infiltrează, prin cabluri şi canalizare, în subsolul clădirii în care se află turbina reactorului numărul unu.
Compania a prezentat fotografii şi înregistrări video care denotă această situaţie. Sunetul care însoţeşte înregistrările video este identic celui emis de o cascadă.
Fukushima Daiichi acumulează o cantitate de aproximativ 400.000 de tone de apă care conţine cesiu, stronţiu, tritiu şi alte substanţe radioactive, scursă sub pământ sau stocată în aproximativ 1.000 de rezervoare special montate în grabă.
Acest volum creşte în fiecare zi cu 400 de tone, din cauza infiltrării unor cantităţi masive de apă sub clădiri şi necesităţii de a continua răcirea reactoarelor.
Localizarea punctelor de intrare a apei provenite din munte este esenţială pentru a putea stopa în mod eficient fluxul şi pentru a evita contaminarea sa, apoi scurgerea apei în Oceanul Pacific, situat în vecinătate.
Guvernul nipon a anunţat marţi un plan de urgenţă pentru stoparea scurgerilor de apă radioactivă.
Planul prevede construirea unui „perete de gheaţă” vertical subteran, pentru a izola subsolul centralei de ocean, dar costisitoarele lucrări planificate vor necesita doi ani.
O serie de voci din interiorul ţării au îndemnat miercuri Guvernul de la Tokyo să recurgă la expertiză din străinătate în problema scurgerilor de apă.
„Este indispensabil să cooperăm cu organisme şi experţi străini”, a declarat Takuya Hattori, un fost director al complexului nuclear Fukushima Daiichi şi preşedinte, în prezent, al Forumului japonez al industriei atomice.
„Problema contaminării apelor subterane în apropierea unei centrale nu este proprie (complexului) Fukushima Daiichi, există numeroase exemple în alte locuri şi, prin urmare, o cunoaştere şi o experienţă în domeniu”, a justificat el.
Situaţia de la Fukushima a reapărut în ultimele zile în presă din cauza anunţării mai multor scurgeri la enormele rezervoare de stocare a apei puternic radioactive, dintre care unele au ajuns în mare.