Terorişti pot să pătrundă în Europa cu valul de imigranţi, afirmă un oficial în Parlamentul ungar

Peste 20 de oficiali guvernamentali au participat la o sesiune comună a comisiilor parlamentare pentru Apărare şi Securitate Naţională, în care au discutat despre răspunsul Ungariei la criza imigranţilor, în curs.

Urmărește
1155 afișări
Imaginea articolului Terorişti pot să pătrundă în Europa cu valul de imigranţi, afirmă un oficial în Parlamentul ungar

Terorişti pot să pătrundă în Europa cu valul de imigranţi, afirmă un oficial în Parlamentul ungar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de stat de la Ministerul de Interne Karoly Kontrat i-a informat pe membrii comisiilor că, odată ce gardul de la frontiera cu Sebia va fi finalizat, acesta va fi suficient de sigur să oprească afluxul de "imigranţi ilegali". El a anunţat că ministerul a suplimentat atât numărul de poliţişti, cât şi de membri ai forţelor din domeniul managementului dezastrelor staţionaţi la frontieră. Imigranţii devin tot mai agresivi, a subliniat el, au tot mai multe solicitări şi refuză să coopereze, îngreunând activităţile ministerului.

Kontrat a mai anunţat că peste 156.000 de imigranţi au intrat în Ungaria ilegal de la începutul anului, cei mai mulţi provenind din Siria. El a adăugat că aproximativ 140.000 de solicitanţi de azil au depus cereri, dintre care 45.000 sunt cetăţeni sirieni.

Şeful Poliţiei naţionale Karoly Papp a informat comisiile că în total 862 de suspecţi de trafic cu persoane au fost anchetaţi începând din ianuarie.

Janos Hajdu, şeful Centrului ungar pentru luptă împotriva terorismului (TEK), a declarat că "este clar" că terorişti pot să pătrundă în Europa împreună cu valul de imigranţi, adăugând că Ungaria este de asemenea îngrijorată de ameninţarea grupării extremiste Statul Islamic (SI).

El a notat că un număr de organizaţii teroriste care a îndemnat la comiterea unor atacuri în Europa.

Şeful TEK a apreciat că îndemnurile la violenţă ale unor grupuri, pe reţele de socializare, "nu ajută" la aplicarea legii.

Hajdu a mai declarat că propagarea organizaţiei teroriste Statul Islamic a afectat şi Ungaria.

Nici comunităţile islamice Mala Vita din Balcani nu trebuie scăpate din vedere, a subliniat el.

O parte dintre probele sensibile au fost prezentate cu uşile închise, a precizat şeful TEK.

Socialistul Zsolt Molnar, adjunctul preşedintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate Naţională, a acuzat Guvernul condus de Viktor Orban că a neglijat avertismentele cu privire la un aflux de "imigranţi ilegali" de la începutul anului şi de eşecul de a consolida controalele la frontiere până la mijlocul anului.

Socialistul Tamas Harangozo, adjunctul preşedintelui Comisiei parlamentare pentru Apărare, a insistat asupra faptului că Guvernul Orban "s-a jucat" în prima jumătate a anului şi că o serie de propuneri ale partidului de opoziţie din care face parte, cu privire la abordarea situaţiei, au fost respinse "din motive politicianiste".

Timea Szabo, o parlamentară "independentă" care reprezintă Partidul Dialog pentru Ungaria, a declarat că în Ungaria nu s-a instituit starea de urgenţă în ultimii 25 de ani.

Ea a subliniat că o asemenea măsură este necesar să fie adoptată dacă vin "mulţimi înarmate de imigranţi şi comit fapte violente".

Sesiunea comună a fost convocată pentru informarea membrilor celor două comisii cu privire la măsurile adoptate recent în vederea asigurării controlului la frontiera de sud a Ungariei.

Parlamentul urmează să dezbată această problemă joi după-amiaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici