Tesla va fi lansată în Arabia Saudită, în timp ce Musk şi regatul îşi restabilesc relaţiile

Publicat: 26 03. 2025, 15:36

Tesla, care activează deja în alte ţări din Orientul Mijlociu, nu era prezentă până acum în Arabia Saudită, cea mai mare piaţă din regiunea Golfului.

Conflictul a început în 2018, când Musk a postat pe Twitter că are „finanţare asigurată” pentru a face Tesla privată, după o întâlnire cu fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, Public Investment Fund (PIF).

Acea postare a dus ulterior la un proces intentat de investitori, după ce tranzacţia nu s-a concretizat, şi în timpul căruia au fost făcute publice mesaje tensionate între Musk şi şeful PIF, Yasir al-Rumayyan.

Tensiunile s-au atenuat începând cu toamna trecută, când Musk a preluat un rol vizibil în campania electorală a fostului preşedinte american Donald Trump şi apoi în noua administraţie.

Trump a declarat luna aceasta că prima sa vizită în străinătate ar putea fi în Arabia Saudită, după ce a cerut regatului, în ianuarie, să investească peste 1 trilion de dolari în economia SUA în următorii patru ani, inclusiv în achiziţii militare.

Evenimentul de lansare al Tesla în Riad, programat pentru 10 aprilie, va prezenta vehicule electrice şi produse alimentate cu energie solară, conform anunţului.

„Experimentează viitorul condusului autonom cu Cybercab şi întâlneşte-l pe Optimus, robotul nostru umanoid, în timp ce prezentăm următoarea etapă în AI şi robotică”, a mai precizat Tesla, fără a menţiona când vor fi disponibile produsele spre vânzare în regat.

Invitaţiile la eveniment au cerut participanţilor să indice ce model Tesla îi interesează.

Lansarea are loc într-un context în care vânzările de vehicule electrice ale Tesla au scăzut în Europa, pe fondul sprijinului exprimat de Musk pentru politicieni de extremă dreapta, iar în SUA, brandul a fost ţinta protestelor din cauza rolului său în conducerea Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală, care a redus drastic numărul de angajaţi, a blocat ajutoarele externe şi a anulat mii de programe şi contracte.

În Arabia Saudită, vânzările de maşini electrice au fost lente, un raport PwC din 2024 estimându-le la doar 1% din totalul vânzărilor auto.

La o lună după ce conflictul cu Musk a devenit public, PIF a anunţat o investiţie de peste 1 miliard de dolari în Lucid, devenind investitorul majoritar într-unul dintre start-up-urile EV care vor să concureze cu Tesla.

Fondul de 925 de miliarde de dolari a investit şi într-un brand auto naţional care urmează să fie lansat, numit Ceer.

Totuşi, pe drumurile Arabiei Saudite predomină în continuare vehiculele mari, consumatoare de combustibil, deoarece preţul acestuia este scăzut, iar infrastructura pentru încărcarea EV-urilor este foarte rară, ceea ce face ca traversarea drumurilor lungi deşertice să fie aproape imposibilă cu o maşină electrică.