UPDATE: Premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a prezentat demisia, joi dimineaţă, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Sergio Mattarella, dar va rămâne la conducerea Guvernului interimar până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în septembrie sau octombrie.
Mario Draghi a anunţat joi că se va deplasa din nou la Palatul prezidenţial. Surse politice susţin că acesta va demisiona, deschizând aproape sigur calea pentru alegeri anticipate în octombrie Nu se ştie dacă preşedintele Sergio Mattarella îi va accepta demisia, pe care a refuzat-o deja săptămâna trecută. Forţele politice care îl susţin insistă ca Mario Draghi să nu demisioneze.
Premierul tehnocrat Mario Draghi a obţinut miercuri votul de încredere al Senatului, dar fără susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă), a formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi a partidului Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.
„Partidele Liga, Forza Italia şi Mişcarea Cinci Stele şi-au asumat o responsabilitate gravă, o opţiune care va genera un preţ enorm pentru ţară”, a comentat deputatul Matteo Orfini, din cadrul Partidului Democrat (centru-stânga).
Dacă Mario Draghi va demisiona, Italia s-ar putea îndrepta spre alegeri parlamentare anticipate, care probabil vor fi organizate în septembrie sau octombrie.
Premierul tehnocrat Mario Draghi a anunţat săptămâna trecută că va demisiona după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S), principala forţă a coaliţiei de uniune naţională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale. La insistenţele preşedintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluţii privind continuarea funcţionării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea. În acest context, formaţiunile Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala în momentul votului.