- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Thailanda se confruntă cu riscul unei noi lovituri de stat
Incertitudini majore planează asupra Guvernului thailandez, care se confruntă cu dificultatea de a împiedica o nouă spirală a violenţelor sau o nouă lovitură de stat, apreciază analiştii.
Thailanda se confruntă cu riscul unei noi lovituri de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La 23 noiembrie, opozanţii ultraregalişti din cadrul Alianţei Poporului pentru Democraţie (PAD) au lansat "bătălia finală" pentru înlăturarea de la putere a Guvernului, în timp ce campania lor, începută în urmă cu şase luni, începe să-şi piardă suflul, din cauza lipsei banilor şi a mobilizării populare.
Dar, două zile mai târziu, aceşti militanţi, hotărâţi şi bine organizaţi, au preluat controlul asupra aeroportului internaţional din Bangkok şi au determinat închiderea acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Această iniţiativă a constituit o escaladare majoră în timp ce capitala thailandeză este una dintre cele mai importante verigi ale turismului de afaceri în Asia.
Poliţia a apărut drept total neputincioasă în faţa manifestanţilor.
În pofida îngrijorărilor exprimate de întreaga lume, armata thailandeză a refuzat până în prezent să acorde mână forte poliţiei pentru a interveni împotriva manifestanţilor, îmbrăcaţi în galben, în semn de supunere faţă de regele Bhumibol Adulyadej, în vârstă de 80 de ani.
"Această situaţie tensionată nu poate dura şi ceva se va întâmpla în zilele următoare", apreciază Thitinan Pongsudhirak, politolog la universitatea Chulalongkorn din Bangkok.
Pentru moment, adaugă el, poziţiile sunt fixe: "Guvernul refuză să cedeze. «Cămăşile galbene» nu se mişcă. Armata nu se mişcă, iar poliţia riscă să nu poată să îşi facă treaba (să disperseze manifestanţii)".
PAD, care cere demisia premierului Somchai Wongsawat, a contribuit, prin manifestaţiile din 2006 la destabilizarea fostului premier al Thailandei, Thaksin Shinawatra.
Thaksin, un puternic om de afaceri în vârstă de 59 de ani, s-a refugiat în străinătate, dar locotenenţii săi au revenit la putere după alegerile anticipate din decembrie 2007.
Actualul premier este cumnatul lui Thaksin şi PAD acuză clanul Shinawatra, originar din regiunea Chiang Mai, în nordul ţării, că este "corupt total" şi că nu are respect faţă de monarhie şi drapelul naţional".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
Citește mai departe: