Juncker a fost chemat să dea declaraţii în calitate de martor în faţa unui complet de judecată la cel de-al doilea termen al procesului în care sunt inculpaţi trei foşti angajaţi ai Serviciului de Informaţii al Statului din Luxemburg (SREL).
Procesul, care a fost amânat din cauza intervenţiei chirurgicale la care a fost supus Juncker în noiembrie, a început marţi. Presa luxemburgheză spune că audierile martorilor vor continua şi joi.
În timpul mărturiei sale, care a durat 35 de minute, Juncker şi-a exprimat „susţinerea fermă” a deciziei de a-l înregistra pe omul de afaceri Loris Mariotto, în contextul zvonurilor că acesta ar reprezenta un pericol pentru buna funcţionare a statului.
Fostul prim-ministru al Luxemburgului a explicat că nu îşi aminteşte nimic specific despre autorizare a unei astfel de înregistrări.
Juncker, care şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Comisiei Europene la sfârşitul anului trecut, a declarat, de asemenea, că nu-şi poate aminti să fi avut o conversaţie despre interceptarea convorbirilor telefonice cu directorul SREL, Marco Mille, unul dintre inculpaţi.
În cursul zilei de joi, la proces, se aşteaptă să fie prezentate instanţei înregistrări cu o conversaţie pe care a avut-o Juncker cu Mille şi care a fost înregistrată cu un ceas modificat.
Implicarea sa în acest caz l-a costat pe Juncker funcţia de premier al Luxemburgului. După izbucnirea scandalului, în 2013, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că acesta a avut o responsabilitate politică în acest caz.
Aliaţii săi de la putere şi-au retras sprijinul politic, iar Juncker a fost nevoit să organizeze alegeri anticipate şi partidul său a pierdut.
După acest eşec pe plan local, în 2014, Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene cu susţinerea PPE, funcţie pe care a deţinut-o până în 2019.