- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
The Guardian: Fostul permier croat manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu
Fostul premier croat Ivo Sanader, acuzat de abuz de putere şi arestat în Austria, manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, comentează ziarul britanic The Guardian.
The Guardian: Fostul permier croat manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă nu aţi văzut niciodată imaginile cu ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu, ar trebui să le vedeţi. Într-o dimineaţă răcoroasă de decembrie, în 1989, Ceauşescu a ieşit pe balconul Comitetului Central şi a început să se adreseze celor 100.000 de persoane adunate în Piaţă cu steaguri şi pancarte. La început, totul a decurs normal: Ceauşescu vorbea, lumea aplauda şi scanda sloganurile stabilite. Deodată s-a auzit un sunet ciudat, neobişnuit, ameninţător, ca un vuiet. Iar zgomotul creştea în intensitate. Pe faţa lui Ceauşescu se vede uimirea, iar zgomotul i se adresa lui", scrie ziarul britanic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Scena căderii lui Ceauşescu a durat mai puţin de un minut. A fost nevoie de mai mult timp până ce fostul premier croat Ivo Sanader, arestat în urmă cu patru zile în Austria, a fost înlăturat; aproximativ un an şi jumătate. Iar asemănarea lui cu Ceauşescu nu este dictatura, ci un fenomen psihologic legat de aroganţa puterii. Nici Sanader nu credea că ar putea fi înlăturat. El? Premierul? Nu doar că a fost forţat - în circumstanţe obscure - să se retragă de la putere în iulie 2009, dar a fost şi părăsit de foştii aliaţi şi chiar lipsit de libertate", explică The Guardian.
"Mulţi ani, Sanader a dat impresia că ştie perfect ce face. A preluat constrolul asupra Partidului Democrat după ce a reuşit să tempereze aripa radicală a formaţiunii, probabil nu doar cu promisiuni politice. Apoi şi-a pus o mască proeuropeană, într-un mod prietenesc şi civilizat. Între timp, cumpăra persoane din dreapta şi stânga scenei politice, cu bani şi favoruri, până ce majoritatea actorilor importanţi erau parte a reţelei. Recente anchete au dezvăluit că Sanader a fost implicat în cel puţin două scandaluri de corupţie. Pedeapsa maximă este de 15 ani de închisoare, dar este investigat în alte patru cazuri", subliniază publicaţia britanică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO