The Times of Israel: Un nou test COVID, pe baza unei soluţii de gargară, dă rezultate în doar o secundă şi are o precizie de 95%

  • Cercetătorii de la cel mai mare spital din Israel au dezvoltat un nou test ultra-rapid de depistare a coronavirusului, care până acum a demonstrat o acurateţe de 95%.
  • Instant, ieftin şi sigur, noul test ar putea deveni metoda standard de depistare a COVID la nivel mondial.
  • Există speranţa că sistemul va fi comercializat până la sfârşitul acestui an în toată lumea. Tubul şi soluţia de gargară vor costa 25 de cenţi, iar aparatele, vor fi disponibile probabil la un preţ de 200 dolari.
Urmărește
2973 afișări
Imaginea articolului The Times of Israel: Un nou test COVID, pe baza unei soluţii de gargară, dă rezultate în doar o secundă şi are o precizie de 95%

Profimedia

Oamenii de ştiinţă israelieni lucrează la un nou test ultra-rapid de depistare a coronavirusului, realizat pe sute de pacienţi şi care până acum a demonstrat o acurateţe de 95%. Dezvoltatorii testului au construit un aparat de mărimea unei scrumiere, alimentat prin USB, cu care durează doar o secundă pentru a efectua, cu ajutorul luminii, o analiză a apei cu care pacientul a făcut gargară.

Cel mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center, desfăşoară un studiu aflat aproximativ la jumătatea procesului de testare a 400 de persoane, medicii spunând că, dacă nivelul de precizie al testului continuă să fie la fel de bun, se aşteaptă ca acesta să devină disponibil la nivel mondial până la sfârşitul anului.

Echipa inovatoare, formată din Centrul Medical Sheba şi compania de imagistică Newsight, afirmă că tehnologia pe care o dezvoltă poate înlocui testarea PCR, principala metodă de detectare a virusului, utilizată în prezent la nivel mondial, care presupune un proces neplăcut de tamponare şi care necesită analize de laborator de lungă durată. Testele PCR au o exactitate de aproximativ 80%. Testarea PCR accelerată, cea mai rapidă metodă actuală, nu este disponibilă pe scară largă, necesită o procesare de 15 minute, în cel mai bun caz, este costisitoare şi are şi un nivel de precizie redus.

Acest sistem este foarte rapid, ieftin şi pare sigur”, a declarat pentru The Times of Israel prof. Eli Schwartz, coordonatorul studiului şi directorul Centrului de Medicină Geografică Sheba. „Este potrivit pentru testare în masă, precum şi pentru testarea în aeroporturi, la casele de îngrijire medicală, şi chiar la domiciliu”.

El a adăugat: „Ideea este să înlocuim în cea mai mare parte testele PCR, în special în locurile în care e nevoie de testare în masă”. Schwartz a spus că sistemul va da rezultate pozitive/negative extrem de precise, iar testarea PCR va fi necesară numai dacă rezultatele sunt la limită sau dacă profesioniştii din domeniul medical au nevoie de informaţii detaliate cu privire la încărcătura virală, pe care testul său nu le va oferi.

Procedura este foarte simplă: pacienţii îşi clătesc gura cu 10 mililitri de apă de gură specială şi apoi elimină apa într-un tub. Eşantionul este plasat într-un aparat care îl analizează şi raportează dacă se potriveşte cu profilul unui eşantion infectat cu COVID-19. Aparatul, numit SpectraLIT, nu necesită substanţe chimice şi nu sunt necesare abilităţi medicale pentru a opera cu el. „O sursă de lumină trece prin eşantion, o parte din lumină este absorbită, iar restul este capturată de senzori”, a declarat Eli Assoolin, directorul companiei Newsight, pentru The Times of Israel.

Procesul determină ceea ce se numeşte „semnătura spectrală” a eşantionului: în funcţie de compoziţia sa, materia reflectă diferite semnături luminoase. Instrumentele de inteligenţă artificială au făcut posibil ca dezvoltatorii să stabilească cum arată semnătura pentru soluţia de gargară de la o persoană testată pozitiv cu coronavirus, spre deosebire de soluţia de gargară de la oricine altcineva.

În săptămânile dinaintea procesului actual, personalul a introdus în cip date de semnătură spectrală de la numeroase persoane a căror stare pozitivă/negativă era deja cunoscută. Datele colectate de senzori pentru semnătura spectrală a fiecărei persoane au fost introduse într-un algoritm, construindu-se profilul persoanelor infectate şi neinfectate.

Assoolin a declarat că noua metodă de testare va rezolva, de asemenea, o problemă majoră a deficitului de echipament pentru testele PCR, pentru testele SpectraLIT nefiind nevoie nici de truse costisitoare, nici de substanţe chimice necesare pentru prelucrare.

Assoolin a mai declarat că Virusight Diagnostics, o companie înfiinţată în comun de Sheba şi Newsight, poate începe rapid producţia în masă a aparatelor şi a materialelor pentru teste, şi a adăugat: „Sperăm că până la sfârşitul acestui an sistemul va fi disponibil în comerţ pentru toată lumea”. Tubul şi apa de gură specială, care vor fi date pacienţilor vor costa 25 de cenţi, un pic mai puţin decât un shekel, moneda naţională a Israelului. Dezvoltatorii spun că au speranţa că, odată ce aparatele vor fi produse în masă, acestea vor fi disponibile pentru un preţ de 200 dolari.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici