- Home
- Externe
- WASHINGTON, (28.11.2018, 02:00)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
The Wall Street Journal: Arestarea lui Carlos Ghosn fără a fi încă inculpat ridică semne de întrebare privind planul fuziunii Nissan-Renault
Carlos Ghosn, fostul director general al companiei Nissan, se află în arest preventiv în Japonia deşi nu a fost încă inculpat, o situaţie ce ridică semne de întrebare privind procedurile judiciare, scrie publicaţia The Wall Street Journal, evocând ipoteza unui plan de blocare a fuziunii cu Renault.
Urmărește
5114 afișări
The Wall Street Journal: Arestarea lui Carlos Ghosn fără a fi încă inculpat ridică semne de întrebare privind planul fuziunii Nissan-Renault
"Un manager care la un moment dat a fost considerat salvatorul unei companii este arestat pe aeroport, este ţinut în arest preventiv mai multe zile fără a fi inculpat, este interogat de procurori în lipsa unui avocat şi este demis din funcţie pe fondul informaţiilor de presă că ar fi vinovat de nereguli financiare. Este China comunistă? Nu, este Japonia capitalistă, unde Carlos Ghosn, fostul director general de la Nissan Motors, îndură o inchiziţie bizară. Datele disponibile public sunt bizare, dar episodul ar trebui să genereze preocupare pentru orice persoană care se confruntă cu procedurile judiciare şi cu managementul corporativ în Japonia", comentează publicaţia The Wall Street Journal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Acum nu mulţi ani, domnul Ghosn era lăudat în Tokyo pentru salvarea companiei Nissan de la un potenţial faliment. Acum, este la poliţie pe termen nedeterminat, fără a-şi putea contacta familia şi fără a-şi putea apăra reputaţia. (...) Legislaţia niponă permite deţinerea unui suspect timp de 48 de ore, iar ulterior zece zile şi încă zece zile fără inculpare. Poliţia poate dispune încă o dată arestarea dacă există suspiciuni privind o altă infracţiune. Dar acest tratament îi este adecvat mai degrabă unui interlop din grupul mafiot Yakuza decât unui manager de rang internaţional care nu are antecedente penale pentru fraude sau abuz în funcţie. Categoric acesta nu a fost modul în care procurorii japonezi au procedat cu suspecţii de la Toshiba ori Olympus, două firme afectate de scandaluri financiare", subliniază editorialiştii WSJ.
Acuzaţiile apărute în presă sunt bizare şi pentru faptul că firma Nissan ar fi trebuit să fie la curent cu aceste fapte. Conform presei, Carlos Ghosn nu a declarat compensaţii în valoare de 44 de milioane de dolari în ultimii cinci ani. Dar compania Nissan ar fi avut obligaţia de a raporta compensaţiile în documentele financiare publice. Nissan susţine că un alt membru al conducerii, americanul Greg Kelly, a coordonat planul de compensare. Şi Greg Kelly este arestat preventiv, fără a avea posibilitatea de a comunica public. Dar, dacă el şi Carlos Ghosn ar putea face aceste lucruri fără ca Nissan să observe, compania probabil că ar avea probleme mult mai mari din punctul de vedere al controalelor interne decât cu acordurile de compensaţii nedezvăluite, notează WSJ.
O altă acuzaţie vehiculată este că Ghosn a folosit fonduri ale companiei pentru a cumpăra reşedinţele în care locuia în Rio de Janeiro şi Beirut. Compania Nissan ar trebui să ştie dacă acestea sunt locuinţe ale firmei sau personale. O sursă apropiată de familia Ghosn afirmă că managerul nu este proprietarul caselor.
"Poate că vor apărea dovezi în sprijinul acestor suspiciuni, dar detaliile arestării şi contextul acuzaţiilor reprezintă motive de scepticism. Săptămâna trecută, compania Nissan l-a demis rapid pe Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte. Partenerul Mitsubishi Motors l-a demis luni, tot în absenţa lui Carlos Ghosn. Actualul director general al Nissan, Hiroto Saikawa, a fost un aliat al lui Carlos Ghosn, dar acum îl descrie pe domnul Ghosn ca fiind prea puternic, explicând că i s-au atribuit prea multe merite pentru relansarea Nissan în anii 2000. După arestare, Saikawa l-a criticat public pe Ghosn în termeni duri. Dacă cineva vrea discreditarea unui preşedinte de companie admirat de cea mai mare parte a publicului japonez pentru salvarea Nissan, nu există o modalitate mai bună decât prin formularea unor acuzaţii care să conducă la arestare şi la reducerea la tăcere. Iar presa niponă primise semnale în avans despre arestare, dat fiind că erau jurnalişti pe Aeroportul Haneda", argumentează WSJ.
"Nu trebuie să fii autor al teoriilor conspiraţiei pentru a privi aceste evenimente şi a te întreba dacă nu cumva se înscriu într-un efort mai larg de a opri planul lui Carlos Ghosn privind fuziunea Nissan cu Renault, compania auto franceză la care Ghosn rămâne director general. Renault a intervenit pentru salvarea Nissan, iar cele două companii încă sunt deţinute printr-o formulă de parteneriat. Dar firma Nissan a devenit mai profitabilă decât Renault, companie în care Guvernul Franţei are o participaţie de 15%. Hiroto Saikawa a fost deranjat de implicarea companiei franceze, iar arestarea lui Carlos Ghosn poate afecta definitiv parteneriatul", subliniază editorialiştii cotidianului The Wall Street Journal, observând că Japonia a avut permanent o cultură corporativă insulară, dar Carlos Ghosn a fost un manager străin de excepţie care a reuşit să se afirme.
"În contextul scandalurilor financiare, premierul Shinzo Abe a adoptat reforme în managementul corporativ, dar a promovat şi naţionalismul japonez. Fără mai multă transparenţă, fără prezentarea publică a dovezilor care stau la baza acuzaţiilor şi fără a li se acorda posibilitatea de a se apăra lui Carlos Ghosn şi lui Greg Kelly, ambuscada Nissan va fi o pată neagră asupra mediului de afaceri nipon", concluzionează WSJ.
Citeşte şi: Comisia Europeană, REACŢIE la propunerea lui Teodorovici de limitare a pieţei muncii în UE: Libera circulaţie a angajaţilor, un drept fundamental
Citeşte şi: Primul smartphone din lume cu display perforat este aproape de lansare. Acest artificiu de design va înlocui „bretonul”
Citeşte şi: Teodorovici revine cu declaraţii în privinţa limitării drepturilor românilor de a munci în UE. De ce ministrul de Finanţe susţine că a fost înţeles greşit
Citeşte şi: ANALIZĂ: Faţă de alte metrouri, Metrorex are pierderi imense şi resurse umane supradimensionate
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Femeia care a legat mai multe torţe de brâul unui copil a primit doi ani şi opt luni de închisoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe