- Home
- Externe
- (09.02.2023, 00:10)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
The Washington Post: Discursul lui Biden despre Starea Naţiunii, semnale mixte despre colaborarea cu opoziţia sau sfidarea acesteia
Preşedintele SUA, Joseph Biden, confruntat cu un Congres divizat, a folosit discursul despre Starea Naţiunii pentru a evidenţia idei populare în perspectiva scrutinului din 2024, sugerând fie intenţia de colaborare cu opoziţia republicană, fie o abordare provocatoare, notează The Washington Post.
Urmărește
304 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
Preşedintele Biden, confruntat cu un Congres vocal şi divizat, a folosit al doilea său discurs despre Starea Naţiunii pentru a evidenţia idei populare, de la crearea de locuri de muncă la serviciile medicale, în tentativa de a-i plasa pe republicani în defensivă şi a se prezenta drept un prieten al cetăţenilor americani de rând. Într-un discurs care prefigurează potenţialul său mesaj de campanie din 2024, Biden şi-a justificat linia politică, li s-a adresat direct angajaţilor de rând şi a încercat să modifice atitudinea alegătorilor despre economie prin prezentarea investiţiilor masive ale Administraţiei sale în infrastructura naţiunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
"Printr-o abordare care a alternat între apelurile adresate republicanilor de a colabora cu democraţii şi condamnarea politicilor mai puţin populare ale Partidului Republican, Biden a semnalat atât potenţialul unei colaborări, cât şi probabilitatea confruntărilor politice partizane în următorii doi ani", comentează editorialiştii Toluse Olorunnipa şi Yasmeen Abutaleb într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul "În discursul despre Starea Naţiunii, Biden a combinat colaborarea între partide cu sfidarea".
"Pentru prietenii mei republicani, dacă am putut colabora în fosta legislatură a Congresului, nu există niciun motiv să nu putem colabora pentru a avea consens asupra lucrurilor importante şi în acest Congres. Oamenii ne-au transmis un mesaj clar: disputele de dragul disputelor, puterea de dragul puterii şi conflictele de dragul conflictelor nu ne duc nicăieri", a afirmat Biden în discursul din Congres.
Aceste declaraţii au fost primite cu aplauze, dar tonul politicos a fost înlocuit rapid cu furie, în contextul în care unii congresmani republicani au început să îl întrerupă pe preşedinte cu strigăte de opoziţie. Schimbarea atmosferei s-a produs în contextul în care republicanii s-au disociat de afirmaţiile lui Biden într-o serie de probleme precum criza generată de fentanil sau problema datoriei suverane, iar preşedintele a ripostat de multe ori.
"Discursul, rostit cu câteva săptămâni înainte de anunţul aşteptat al lui Biden privind candidatura pentru un nou mandat, este perceput în linii mari ca fiind o lansare subtilă a campaniei electorale. Tensiunile sunt întreţinute de disputele care se prefigurează între partide pe tema datoriei suverane a Statelor Unite şi referitor la abordarea politică la un an de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei", explică editorialiştii.
Biden, membru al Partidului Democrat, s-a prezentat drept un lider politic matur şi capabil să gestioneze o serie de probleme, semnalând posibile colaborări cu opoziţia în proiecte privind tehnologia, serviciile medicale şi politica externă, dar respingând intens propunerile republicanilor privind imigraţia, impozitele, sistemul de securitate socială şi programul Medicare.
Preşedintele a încercat să justifice reacţia privind prezenţa unui balon de recunoaştere chinez în spaţiul aerian american şi a reafirmat că naţiunea chineză reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung pentru interesele Statelor Unite. În acelaşi timp, a amintit că i-a transmis preşedintelui Chinei, Xi Jinping, că preferă competiţia, nu conflictul, în relaţiile bilaterale.
Referitor la războiul din Ucraina, Biden a reafirmat angajamentul de a menţine susţinerea "cât va fi necesar", deşi republicanii par să devină sceptici în legătură cu volumul asistenţei oferite de Washington. Un alt subiect sensibil abordat de Biden a fost problema armelor de foc, în contextul în care Partidul Republican este reticent faţă de iniţiativele de a face mai strictă legislaţia.
"În linii generale, abordarea preşedintelui în discursul despre Starea Naţiunii reflectă realitatea sa politică la trei luni după alegerile parlamentare intermediare, în care partidul său a depăşit aşteptările, dar a pierdut totuşi la limită controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Republicanii au trecut imediat la boicotarea agendei lui Biden şi au semnalat sfârşitul politicilor interne ambiţioase şi scumpe preferate de către democraţi", notează editorialiştii, subliniind că multe dintre propunerile lui Biden probabil nu se vor concretiza în următorii doi ani. De fapt, Biden pare să fi profitat de ocazie pentru a-şi prezenta rezultatele şi viziunea politică în perspectiva scrutinului prezidenţial din 2024.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Discursul lui Biden despre Starea Naţiunii se va concentra pe securitate, starea economiei şi sănătate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe