The Washington Post: Donald Trump este subiectul central în investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul din SUA

Preşedintele SUA, Donald Trump, a devenit subiectul central în investigaţia comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller referitoare la ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial american şi la presupusele contacte cu Moscova, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.

Urmărește
853 afișări
Imaginea articolului The Washington Post: Donald Trump este subiectul central în investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul din SUA

The Washington Post: Donald Trump este subiectul central în investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul din SUA

Sursele citate declară că echipa procurorului special Robert Mueller îl are în centrul atenţiei pe preşedintele Donald Trump, numit în termeni procedurali "Persoana numărul 1".

"Noile dovezi obţinute din două fronturi separate ale anchetei efectuate de echipa procurorului special Robert Mueller ridică semne de întrebare privind versiunea prezentată de Donald Trump asupra evenimentelor-cheie care implică Rusia, o situaţie care semnalează potenţiale riscuri politice şi juridice pentru preşedinte. Anchetatorii au început să îl prezinte pe Donald Trump ca fiind subiectul central în ancheta privind posibila complicitate a echipei de campanie cu Administraţia Rusiei în scrutinul prezidenţial din 2016. Există documente care arată că Donald Trump a fost în contact strâns cu principalii consilieri în comunicaţiile acestora cu Rusia şi WikiLeaks şi că au încercat să ascundă amploarea activităţilor", explică Washington Post.

"Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Donald Trump, a pledat vinovat joi pentru mărturie mincinoasă în Congres, unde insistase că Trump nu a continuat după ianuarie 2016 planurile de a construi proiectul imobiliar «Turnul Trump» în Moscova, cazul plasând într-un nou context afirmaţiile preşedintelui că nu are interese de afaceri în Rusia. În plus, un proiect de document judiciar relevă că procurorii verifică atent interacţiunile lui Donald Trump cu un consilier, Roger Stone, care este suspectat că a cerut informaţii despre planurile site-ului WikiLeaks de a publica emailuri obţinute prin atacuri cibernetice de la Partidul Democrat", subliniază The Washington Post.

Donald Trump a anunţat joi după-amiază că nu se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G20 din Argentina, din cauza incidentului ruso-ucrainean din Marea Neagră. Kremlinul a replicat că preşedintele Vladimir Putin va avea astfel timp suplimentar pentru "întâlniri utile" la summitul G20. Însă Ministerul rus de Externe a semnalat vineri că Donald Trump şi-a anulat întrevederea cu Vladimir Putin "din raţiuni politice interne", nu din cauza incidentului ruso-ucrainean din Marea Azov, situată în nordul Mării Negre.

Experţii consideră că încă este neclar care sunt riscurile juridice pentru preşedintele Donald Trump, admiţând însă că situaţia nu îi este favorabilă. "Este un caz profund îngrijorător. Nu ar vrea nimeni să fie într-o astfel de situaţie, nici măcar rude sau prieteni. Şi, în niciun caz, nu ar vrea un preşedinte să ajungă într-o astfel de situaţie", afirmă fostul procuror federal Glen Kopp.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat vineri că nu a avut interese financiare în Rusia, criticând din nou investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din anul 2016. "Sunt un foarte bun dezvoltator imobiliar, îmi trăiesc viaţa fericit, iar, când văd că ţara mea merge într-o direcţie greşită, decid, în pofida tuturor şanselor, să candidez pentru funcţia de preşedinte, continuând să îmi conduc afacerile în mod foarte legal şi frumos (...)", a declarat Donald Trump prin Twitter. "Am intenţionat să construiesc ceva în Rusia. Dar nu am investit bani deloc, nu am avut deloc garanţii şi nu am făcut proiectul", a explicat Donald Trump, catalogând din nou drept "vânătoare de vrăjitoare" investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele electorale ruse. Donald Trump a declarat că fostul său avocat Michael Cohen este "o persoană slabă, nu foarte inteligentă". "Michael Cohen minte. Minte pur şi simplu pentru a obţine o sentinţă redusă", a spus Trump.

Michael Cohen, fostul avocat personal al preşedintelui SUA Donald Trump, a pledat vinovat joi că a minţit în Congres despre un proiect imobiliar din Rusia, în cadrul investigaţiei privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial american. Michael Cohen s-a prezentat în mod surprinzător joi la o instanţă din Manhattan (New York) şi a pledat vinovat în cadrul unui acord cu echipa procurorului special Robert Mueller, care investighează ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusele contacte cu Moscova ale echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.

Michael Cohen a recunoscut că a făcut declaraţii false în cursul audierilor în Congresul Statelor Unite. În septembrie 2017, Michael Cohen a vorbit în Comisia pentru Informaţii din Senatul SUA despre proiectul imobiliar numit "Turnul Trump" din Moscova. Avocatul lui Donald Trump a declarat că "proiectul s-a încheiat în ianuarie 2016", înainte de scrutinul pentru desemnarea candidatului republican în alegerile prezidenţiale din SUA. În august 2018, Michael Cohen a pledat vinovat pentru alte acuzaţii referitoare la delicte federale asociate companiilor taxi pe care le deţine, fraudelor bancare şi colaborării cu echipa electorală a lui Donald Trump.

Vineri, o instanţă federală din SUA a decis că sentinţa în cazul lui Paul Manafort, fostul director al echipei de campanie a lui Donald Trump, va fi pronunţată în martie 2019.

Donald Trump a trimis recent răspunsurile solicitate în investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte cu Moscova. Anterior, Donald Trump l-a criticat pe procurorul special Robert Mueller, denunţând faptul că numirea acestuia în funcţie nu a fost aprobată de Senatul SUA. În contextul în care analişti americani au contestat procedura demiterii procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidenţiat că nici procurorul "controversat" Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA. "Oamenii au o mare nemulţumire acum, dar vedeţi cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcţie? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat", a declarat Donald Trump.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - au fost inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici