The Washington Post: Ucraina a plănuit să atace Moscova la un an de la începerea invaziei, dar SUA au prevenit-o la timp, susţin documentele declasificate

Şeful serviciilor de informaţii militare de la Kiev, Kyrylo Budanov, a plănuit atacuri îndrăzneţe asupra Moscovei pe 24 februarie 2023, ceea ce i-a deranjat pe oficialii de la Washington.

Urmărește
5782 afișări
Imaginea articolului The Washington Post: Ucraina a plănuit să atace Moscova la un an de la începerea invaziei, dar SUA au prevenit-o la timp, susţin documentele declasificate

Wikipedia Commons

Pe 24 februarie 2023, când se împlinea un an de la începerea invaziei Ucrainei de către Rusia, oficialii de la Kiev erau preocupaţi să facă planuri pentru a ataca Moscova.

Generalul-major Kyrylo Budanov, şeful direcţiei de informaţii militare a ţării, i-a instruit pe unul dintre ofiţerii săi „să se pregătească pentru atacuri în masă pe 24 februarie... cu tot ce dispunea Direcţia principală de informaţii”, susţinea un raport clasificat.

Oficialii ucraineni s-au gândit chiar şi la un atac cu bombe (care să conţină TNT) asupra oraşului-port Novorossiysk.

Era o operaţiune în mare măsură simbolică, menită să demonstreze capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul teritoriului inamic.

La Washington, oficialii monitorizau în secret planurile ucrainenilor.

Casa Albă s-a îngrijorat de mult timp că atacurile ucrainene asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA a difuzat un nou raport clasificat: Ucraina „acceptase, la cererea Washingtonului, să amâne atacurile asupra Moscovei.

Documentele, care fac parte dintr-un depozit de informaţii clasificate despre care se presupune că au fost scurse pe un server de jocuri de pe Discord de către un membru al Gărzii Naţionale în vârstă de 21 de ani, nu explică cu exactitate cine a intervenit şi de ce ucrainenii au acceptat să renunţe la atacuri.

Ucraina, dornică să ducă lupte pe teritoriul Rusiei, este uneori reţinută de Statele Unite care au încercat să evite escaladarea conflictului într-o luptă directă dintre NATO şi Rusia.

Unii oficiali americani văd atacurile asupra Rusiei, în special dacă implică arme furnizate de SUA, ca operaţiuni extrem de riscante pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de ameninţătoare încât ar recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.

Şi totuşi, exploziile misterioase şi loviturile cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sugerează că sunt responsabili, fără să-şi asume direct creditul.

Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo”, a scris consilierul prezidenţial Mykhailo Podolyak pe Twitter în decembrie, după un atac asupra bazei aeriene Engels-2 din Rusia.

Dacă ceva este lansat în spaţiul aerian al altor ţări, mai devreme sau mai târziu, obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”.

Operaţiunile pe pământ străin sunt de competenţa Direcţiei principale de informaţii. Budanov, un general ambiţios în vârstă de 37 de ani, nu recunoaşte că agenţia sa se află în spatele atacurilor. Dar el a avertizat că vor continua.

Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranţă”, a spus Budanov pentru The Washington Post în ianuarie. „Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei”.

Oficialii americani nu au comentat documentele scurse despre atacurile plănuite de ucraineni, transmite The Washington Post

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici