Theresa May se confruntă cu un plan venit chiar din partidul său: „Better Brexit”

Publicat: 02 09. 2018, 17:02

Denumit „Better Brexit”, planul propus de Nick Boles sugerează, în primul rând, abandonarea cursului actual al negocierilor pentru Brexit. În schimb, ar trebui încercată o păstrare a apartenenţei la Spaţiul Economic European şi după data de 29 martie 2019 – data producerii Brexitului.

Acest model este inspirat după sistemul politic utilizat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, trei state care nu fac parte din Uniunea Europeană dar care, totuşi, beneficiază de circulaţia liberă a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor – ca orice stat-membru UE -, graţie apartanenţei la Spaţiului Economic European.

În paralel cu păstrarea apartenenţei la Spaţiul Economic European, Nick Boles sugerează şi aderarea la Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS), o organizaţie interguvernmanetală formată în 1960 de către Liechtenstein, Norvegia, Islanda şi Elveţia.

Nick Boles, care a servit ca ministru pentru ucenicie şi abilităţi (echivalentul unui ministru al muncii) în perioada 2014-2016, în guvernul condus de David Cameron, este un fost susţinător al prim-ministrului britanic.

El este, însă, este doar ultimul dintr-o serie tot mai lungă de membri ai Partidului Conservator nemulţumiţi de modul în care Marea Britanie negociază cu Uniunea Europeană acordul de Brexit.

În lunile anterioare, Theresay May s-a confruntat cu demisia Secretarului pentru Brexit David Davis, cu demisia Secretarului de Externe Boris Johnson, precum şi cu un plan de Brexit alternativ (aşa-numitul “Chequers Plan”) conceput de un grup de politicieni condus de acesta din urmă.