Theresa May şi Binali Yildirim doresc dezvoltarea relaţiilor dintre "două state aliate şi prietene"

Premierul britanic Theresa May şi premierul turc Binali Yildirim s-au întâlnit, luni, la Londra, iar discuţiile au vizat dezvoltarea relaţiilor dintre "două state aliate şi prietene", relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Theresa May şi Binali Yildirim doresc dezvoltarea relaţiilor dintre "două state aliate şi prietene"

Theresa May şi Binali Yildirim doresc dezvoltarea relaţiilor dintre "două state aliate şi prietene"

"Întâlnirea s-a axat pe exprimarea hotărârii de a dezvolta în continuare cooperarea dintre cele două ţări, în special în sectorul economic, comercial şi de apărare. Cei doi premieri şi-au exprimat satisfacţia faţă de situaţiile bilaterale şi regionale dintre Turcia şi Marea Britanie ca două ţări aliate şi prietene. Ei au convenit să menţină contactele bilaterale şi cooperarea în multe domenii, inclusiv în lupta împotriva terorismului, precum şi în privinţa situaţiei statului Cipru", se arată într-un comunicat al guvernului Marii Britanii.

Binali Yildirim, care se află în capitala Angliei la invitaţia Theresei May, s-a întâlnit şi cu ministrul britanic de Externe, Boris Johnson. Potrivit unui comunicat al diplomaţiei turce, a fost discutată asigurarea păcii şi stabilităţii în Siria, iar vizita lui Yildirim vizează "modul în care relaţiile Marea Britanie-Turcia pot fi dezvoltate".

Premierul Turciei a subliniat că ţara sa nu are nicio problemă cu kurzii din Siria, dar are obiecţii împotriva grupărilor teroriste precum PKK/PYD. Yildirim şi Johnson au mai discutat despre lupta împotriva Stat Islamic, situaţia refugiaţilor sirieni, evenimentele din Libia şi chestiuni privind NATO.

Boris Johnson a menţionat "contribuţia pozitivă a Turciei la pacea şi stabilitatea în regiune şi şi-a exprimat dorinţa de a stimula cooperarea în aceste domenii, precum şi în sectoarele de apărare şi tehnologie".

Măsurile luate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale. Peste 50.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnalişti şi angajaţi din administraţia centrală. În plus, peste 150.000 de profesori, funcţionari publici şi militari au fost demişi sau suspendaţi din funcţie.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici