Delfinul femelă, botezat Honey, a fost capturat în 2005, lângă portul Taiji.
The operator of the Inubosaki Marine Park Aquarium in Choshi in Chiba, east of Tokyo, shut the facility in January after a decline in visitors after the 2011 earthquake and nuclear crisis.#TheCove https://t.co/Biq0gk2Iab
— Keikos Legacy (@KeikosLegacy) August 28, 2018
Portul a ajuns cunoscut după ce documentarul „The Cove” (2009) a prezentat imagini de la vânătoarea anuală de delfini organizată acolo. Practica de a cumpăra delfini proveniţi de la Taiji a fost foarte criticată în ultimii ani, de când a fost expusă tehnica de a conduce sute de delfini într-un golf unde o parte sunt ucişi pentru carne şi o altă parte sunt capturaţi în viaţă pentru a fi vânduţi parcurilor marine. Asociaţia Grădinilor Zoologice şi a Acvariilor din Japonia a acceptat să nu mai cumpere delfini de la Taiji.
Acvariul Parcului Inubosaki Marine din Choshi a decis să închidă afacerea în luna ianuarie invocând scăderea numărului de vizitatori după cutremurul din 2011 şi criza nucleară. Honey şi nu mai puţin de 46 de pinguini dar şi sute de peşti şi reptile au rămas în acvariu.
Angajaţii spun că au continuat să hrănească animalele dar imaginile surprinse de activişti în lunile martie şi august îl înfăţişează pe delfin plutind într-un mic bazin dezafectat, în timp ce pinguinii apar înghesuiţi lângă un perete cu crăpături, notează Reuters.
În ciuda cererilor repetate pentru un transfer al animalelor, oficialii locali au recunoscut că nu au dreptul legal să intre în acvariu, şi nu au cum să oblige o companie privată să acţioneze în acest sens. Asociaţia Grădinilor Zoologice şi a Acvariilor din Japonia au cerut celor 151 de membri din cadrul organizaţiei să ia în considerare transferul animalelor de la Choshi.