Situația vine ca urmare a unei legi adoptate anul trecut în SUA, care obligă populara platformă de partajare video, cu peste 170 de milioane de utilizatori americani, să își schimbe proprietarul din motive de securitate națională. Autoritățile americane consideră că TikTok este controlată în ultimă instanță de guvernul chinez, transmite AFP.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că administrația sa este „foarte aproape” de încheierea unui acord pentru găsirea unui cumpărător pentru TikTok, menționând că în acest demers sunt implicați „multipli” investitori, fără a oferi detalii suplimentare.
Legea care vizează TikTok a intrat în vigoare la 19 ianuarie, cu o zi înainte de învestirea lui Trump. În orele care au precedat acest termen, aplicația a fost temporar închisă în SUA și a dispărut din magazinele de aplicații, spre nemulțumirea milioanelor de utilizatori. Președintele republican a anunțat rapid o amânare de 75 de zile, iar TikTok a restabilit serviciul pentru utilizatorii existenți, revenind în magazinele Apple și Google în februarie.
Trump a sugerat că TikTok ar putea face parte dintr-un acord mai amplu cu China pentru a atenua tarifele pe care le-a impus Beijingului.
„Avem o situație cu TikTok în care China va spune probabil că va aproba un acord, dar va cere ceva în privința tarifelor. Tarifele ne oferă o mare putere de negociere”, a explicat președintele.
Potrivit unor surse, cea mai probabilă soluție ar fi ca actualii investitori americani din ByteDance să își transfere participațiile într-o nouă companie globală independentă TikTok. Investitori americani suplimentari, inclusiv Oracle și Blackstone, ar urma să fie cooptați pentru a reduce participația ByteDance.
O mare parte din activitatea TikTok în SUA este deja găzduită pe serverele Oracle, iar președintele companiei, Larry Ellison, este un aliat de lungă durată al lui Trump.
Rămâne însă incertitudinea cu privire la ce s-ar întâmpla cu algoritmul valoros al TikTok. „TikTok fără algoritmul său este ca Harry Potter fără bagheta sa – pur și simplu nu este la fel de puternic”, a declarat Kelsey Chickering, analist principal la Forrester.
The New York Times a sugerat că noua companie ar putea obține o licență pentru acesta de la ByteDance.
Alte propuneri includ o inițiativă numită „The People’s Bid for TikTok”, lansată de inițiativa Project Liberty a magnatului imobiliar și sportiv Frank McCourt, precum și oferte din partea startup-ului de inteligență artificială Perplexity, a unei asocieri care implică celebrul YouTuber MrBeast și a platformei pentru adulți OnlyFans.
Deși a susținut inițial interzicerea TikTok în primul său mandat, Trump a devenit recent un apărător al aplicației, considerând-o un motiv pentru care mai mulți tineri alegători l-au susținut la alegerile din noiembrie. Unul dintre principalii săi donatori politici, miliardarul Jeff Yass, este un acționar important în compania-mamă ByteDance.