Timofti: Pericolul dezinformării duse de actorii externi, la fel de grav ca islamismul agresiv

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a atras atenţia, marţi, în discursul susţinut după primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Suceava, că pericolul dezinformării practicate de "actorii externi" este la fel de grav ca islamismul agresiv sau criza euro.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului Timofti: Pericolul dezinformării duse de actorii externi, la fel de grav ca islamismul agresiv

Timofti: Pericolul dezinformării duse de actorii externi, la fel de grav ca islamismul agresiv (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Timofti a spus că, în prezent, în jurul nostru se produc "mişcări tectonice majore" de ordin geopolitic.

"Ideograma chinezească ce redă ideea de criză este compusă din două elemente semantice: pericol şi şansă. Crizele reprezintă şi nişte şanse pentru cei care ştiu să-şi pună în valoare înţelepciunea. Vreau să cred că suntem suficienţi de înţelepţi să nu irosim şansele”, a spus Timofti, care a adăugat că Republica Moldova are o singură şansă pentru a se moderniza, iar aceasta este integrarea în Uniunea Europeană.

El a mai arătat că România a susţinut întotdeauna necondiţionat şi dezinteresat Republica Moldova pentru modernizare şi integrare, chiar şi atunci când de la Chişinău se făceau acuzaţii grave şi lipsite de orice temei la adresa României, când diplomaţi români erau expulzaţi şi românilor li se interzicea să treacă Prutul, apreciind că istoria îi va judeca pe aceştia.

"Cu părere de rău mai există şi astăzi în Republica Moldova formatori de opinie dirijaţi din afară care menţin ideea profund falsă că moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului ar fi altfel decât restul românilor", a spus Timofti.

El a mai declarat că din 1924 aceste voci continuă să emane idei ce ţintesc "să ne deformeze spiritul şi să ne deturneze pe alte tărâmuri străine fiinţei noastre” şi că au produs şi continuă să producă mult rău şi riscă să devină bombă cu efect întârziat în întreaga regiune.

"Se urmăreşte destabilizarea, desfiinţarea prin fapte, prin ridicare de pretenţii teritoriale, nu doar a Republicii Moldova, ci şi a Ucrainei şi României. În aşa numita Republică Moldovenească Nistreană, lozinca «Să-i protejăm pe bieţii moldoveni de ocupanţii români» întruchipează unul din miturile fondatoare ale acestei pseudostatalităţi, iar în Ucraina, în faza de pregătire a evenimentelor tragice de acolo, a fost folosit un procedeu similar, încercându-se desfiinţarea matricei naţionale a poporului, doar că, în comparaţie cu noi, virusul anti-ucrainean are o autoritate inversă”, a spus preşedintele Republicii Moldova.

El a afirmat că acest război informaţional nedeclarat este mult mai periculos decât pare şi vizează nu doar România şi Republica Moldova.

"Cele două cazuri pe care le-am evocat nu sunt decât elemente secundare ale unui proiect mult mai vast, cu scopul final de discreditare a valorilor democratice moderne în Europa şi în lume. Acum, recent, comunitatea internaţională democratică a început să înţeleagă că islamismul agresiv şi criza din zona euro nu sunt unicele ameninţări la adresa stabilităţii şi păcii în Europa”, a spus Timofti.

El a amintit că, recent, la Consiliul European a fost prezentat un plan de acţiuni privind comunicarea strategică privind conştientizarea acţiunilor de dezinformare ale actorilor externi care conţine şi o strategie corespunzătoare, iar principalul instrument al acestei strategii ar fi comunitatea de comunicaţii a UE ce ar urma să opereze din toamna acestui an.

"Conştientizarea pericolului e un început bun, dar avem toate motivele pentru o anumită doză de scepticism faţă de randamentul şi eficienţa acestei strategii. Problema cheie constă în faptul că lupta contra dezinformării agresive este plasată la periferia orizontului preocupărilor statelor democratice în timp ce adversarul excelează în acest domeniu vreme de aproape un secol”, a spus Timofti.

El a subliniat că binele nu poate lupta cu răul folosind aceleaşi arme.

"Democraţiile moderne nu vor combate propaganda mincinoasă prin alte minciuni.(...) Întunericul minciunii şi al obscurantismului poate fi stăpânit doar de lumina adevărului”, arătând că este nevoie de "lumina adevăratelor valori democratice".

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a aflat, marţi, la Suceava, unde a primit titul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din municipiu şi a avut discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici