- Home
- Externe
- SUCEAVA, (07.07.2015, 16:49)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Timofti spune că parteneriatul cu România va spori independenţa energetică a Republicii Moldova
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, marţi, la Suceava, că proiectele energetice comune cu România vor spori independenţa energetică a ţării sale, cu un efect pozitiv asupra întregii economii.
Urmărește
200 afișări
Timofti spune că parteneriatul cu România va spori independenţa energetică a Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto / Radu Stefan)
Preşedintele moldovean a spus că realizarea proiectelor de interconectare şi energetice a gazoductului Iaşi-Chişinău nu doar că va spori independenţa energetică şi politică a Republicii Moldova, ci va declanşa o reacţie în lanţ pentru întreaga economie a Republicii Moldova.
Nicolae Timofti a remarcat că valoarea comerţului bilateral a început să crească, depăşind un miliard de euro.
”România a devenit primul partener al Republicii Moldova atât la exporturi, cât şi la importuri. (...) Putem anticipa o sporire substanţială a volumul comerţului nostru cu România şi cu alte state membre ale UE. Pentru a asigura transportarea unui volum sporit de mărfuri şi de pasageri în Republica Moldova şi UE se impune modernizarea reţelelor de transport comune, poduri, şosele şi căi ferate”, a spus Timofti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a precizat că o importanţă strategică ar fi construirea unei autostrăzi moderne care să lege Chişinău de Iaşi şi de Cluj, conectând Republica Moldova la reţeaua de autostrăzi din vestul continentului, o astfel de autostradă fiind profitabilă şi din punct de vedere economic.
”Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Nu mai puţin importante decât arterele rutiere ar trebui să fie traseele pe care circulă în limba română informaţiile, ideile, conceptele şi valorile. Trebuie să demolăm barierele administrative şi economice care împiedică astăzi accesul în Republica Moldova al posturilor de televiziune, filmelor, programelor de calculator şi aplicaţiilor în limba română şi a culturii pop de expresie românească. Altfel riscăm ca generaţiile nepoţilor noştri să nu se mai înţeleagă, având aceeaşi limbă, dar limbaje diferite”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.
El a mai arătat că este convins că într-o zi, mai devreme sau mai târziu, România şi Republica Moldova se vor întâlni în Uniunea Europeană.
”Hotarul de pe Prut va fi o pură formalitate. Ne vom deplasa de la Chişinău la Suceava pe o autostradă modernă pentru a ne vizita nepoţii studenţi şi pe profesorii de la Universitatea Ştefan cel Mare”, a conchis Nicolae Timofti.
Nicolae Timofti a primit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava. Cu acest prilej, preşedintele moldovean a avut o întrevedere cu preşedintele român Klaus Iohannis, cei doi susţinând o declaraţie de presă comună, al cărei mesaj principal a fost susţinerea integrării europene a Republicii Moldova.
Citeşte şi:
Iohannis, la întâlnirea cu Timofti: România este "marea şansă" a integrării Republicii Moldova în UE - FOTO
Citeşte şi:
Nicolae Timofti: Republica Moldova preferă integrarea europeană mai degrabă decât rămânerea sub influenţa Rusiei
Citeşte şi:
Nicolae Timofti a propus ca următorul summit al Parteneriatului Estic să fie găzduit de Chişinău
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe