Tinerele dedicate zeiţei hindu Devadasi, cunoscute drept prostituate de templu în India

În regiunile de sud din India, tinere fete ajunse la pubertate sunt dedicate de familiile lor zeiţei hindu Devadasi, devenind "prostituate de templu", femei uşoare care nu se pot căsători niciodată şi, inevitabil, purtătoare ale unor boli venerice, relatează The Independent.

Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului Tinerele dedicate zeiţei hindu Devadasi, cunoscute drept prostituate de templu în India

Tinerele dedicate zeiţei hindu Devadasi, cunoscute drept prostituate de templu în India (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui reportaj publicat de The Independent, prostituatele Devadasi se împart în mai multe categorii, însă cele mai dur exploatate locuiesc în comunităţile rurale, precum în Karnatakar şi le este ruşine să vorbească despre ce li se întâmplă.

Practica Devadasi a fost interzisă în 1988, însă oamenii continuă să ţină ceremonii de dedicaţie pe ascuns, în multe regiuni ale Indiei.

Totodată, deşi vesticii nu ar recunoaşte o fată Devadasi pe stradă, indienii îşi dau seama din prima clipă cu cine au de-a face, iar cei din castele superioare le dispreţuiesc.

În trecut, fetele dedicate zeiţei proveneau din caste superioare, chiar din familii regale. Ele deţineau un loc aparte în cultura indiană: erau dansatoare incredibile, poete, artizane. Tinerele aveau de jucat anumite roluri religioase în templu, făcând diverse ritualuri sacre. Erau aproape călugăriţe şi nu lucrau în industria sexuală. Fetele erau văzute ca preotese.

Tradiţia s-a deteriorat, însă, de-a lungul timpului, iar tinerele Devadasi din ziua de astăzi provin din cele mai joase caste şi au perspective extrem de limitate. De exemplu, tinerele din casta Madiga pot deveni lucrătoare agricole, ţesătoare sau prostituate. Cum prostituţia este mult mai profitabilă decât restul muncilor, cele mai multe se îndreaptă spre această meserie.

Fetele sunt dedicate zeiţei încă de la doi-trei ani, însă intră în industria sexuală abia la pubertate, la aproximativ 12 ani. Cele mai expuse riscului de a fi trimise să se prostitueze sunt fetele care locuiesc în comunităţi matriarhale, unde nu există bărbaţi. Acestea înţeleg mai uşor, de la vârste mai fragede, că nu aparţin unor familii tradiţionale şi că nu vor avea soţi.

Când adolescentele ajung la pubertate, virginitatea le este scoasă la licitaţie în comunitatea locală, iar cel care oferă cei mai mulţi bani le câştigă pentru o noapte.

În plus, prelevanţa HIV în comunităţile respective este mare. Localnicii descriu frecvenţa îmbolnăvirilor cu HIV precum "culegerea de struguri". De îndată ce o femeie este infectată cu HIV, întreaga ei familie este infectată. De asemenea, orice bărbat cu care face sex este infectat, iar acesta transmite virusul şi soţiei sale.

Prelevanţa exactă a HIV este greu de stabilit, pentru că mulţi oameni nu înţeleg ce li se întâmplă. Totodată, folosirea prezervativului este prost văzută în majoritatea comunităţilor, iar persoanele care mor din cauza HIV spun că "mor de febră".

Totuşi, pentru fetele Devadasi este foarte greu să părăsească meseria. Fostele Devadasi se dedică, în principal, activismului social şi campaniilor împotriva tradiţiei. Există o amplă mişcare a activiştilor din India, care încearcă să oprească ceremonialurile de dedicaţie.

O altă cale de ieşire pentru femeile Devadasi este angajarea în educaţie sau în domeniul asistenţei sociale.

Este, însă, foarte dificil pentru acestea să-şi refacă viaţa, pentru că sunt văzute în societate ca "bunuri stricate" şi nimeni nu s-ar căsători cu ele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici