Tinerii militanţi pentru democraţie din Egipt se organizează într-o coaliţie
Într-un comunicat, Direcţia unificată a tinerilor revoluţionari furioşi a promis să nu părăsească zona, pe care o ocupă împreună cu alţi manifestanţi din 28 ianuarie, înainte ca revendicările lor să fie satisfăcute, prima dintre ele fiind „demisia preşedintelui”.
Comunicatul a fost citit de Ziad al-Ulaimi în cadrul unei conferinţe de presă. El este unul dintre cei şase lideri ai coaliţiei. Aceasta a fost înfiinţată la 24 ianuarie, cu o zi înaintea primelor manifestaţii.
Coaliţia regrupează reprezentanţi ai Mişcării 6 aprilie, ai Grupului pentru justiţie şi libertate, ai Campaniei din uşă în uşă, ai Campaniei populare de susţinere a lui ElBaradei, tineri din cadrul Fraţilor Musulmani şi Frontului democratic.
Aceasta cere ridicarea imediată a stării de urgenţă, dizolvarea Parlamentului, formarea unui Guvern de uniune naţională pentru asigurarea unei tranziţii paşnice şi organizarea unei reforme constituţionale.
Ei vor formarea unei comisii de anchetă în legătură cu „starea de haos să săptămâna trecută şi miile de morţi şi răniţi”.
Tinerii cer, de asemenea, ca armata să protejeze manifestanţii împotriva „violenţei bandelor de criminali aparţinând regimului corupt” şi aprovizionarea cu hrană şi medicamente a manifestanţilor din piaţa Tahrir.
Ei vor eliberarea tuturor camarazilor lor deţinuţi, între care un coleg al lor, Wael Ghonim, arestat la sfârşitul lui ianuarie.
Wael Ghonim, angajat al Google a fost dat dispărut, iar grupul de Internet american a lansat marţi un apel pentru a încerca să îl găsească. Ghonim este directorul de marketing al Google în Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit paginii sale de pe reţeaua pentru specialişti LinkedIn.
Al-Ulaimi a estimat că 500 de persoane sunt deţinute în total.
Un alt membru au comitetului, Islam Lutfi, a subliniat că protestatarii nu sunt la originea dificultăţilor recente cu care se confruntă poplaţia, acuzând Guvernul că a închis activităţile economice vitale pentru a întoarce populaţia împotriva manifestanţilor.
„Nu revoluţia a impus restricţii de circulaţie, nu ea le-a impus băncilor să se închidă sau încetarea transportului de produse alimentare între provincii”, a declarat el.
Tinerii au respins informaţiile potrivit cărora un grup reprezentându-i pe tineri s-a întâlnit cu vicepreşedintele Omar Suleiman, care a dialogat duminică cu unele grupări ale opoziţie, între care Fraţii Musulmani.
„Oricine negociază în prezent cu Suleiman nu îi reprezintă pe tinerii prezenţi în piaţa Tahrir”, a declarat Ahmed Maher, membru al coaliţiei.