Tiraspolul cere sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria

Delegaţia transnistreană la Comisia Unificată de Control afirmă că decretarea datei de 28 iunie ca zi a ocupaţiei sovietice în R.Moldova poate avea urmări negative pentru securitatea în zona conflictului transnistrean şi cere intensificarea prezenţei trupelor ruse, relatează pagina online a Infotag.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Tiraspolul cere sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria

Tiraspolul cere sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi, la şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Tighina, delegaţia a prezentat o declaraţie în care afirmă că "cerinţele de ultimatum faţă de Rusia de a-şi retrage contingentul militar, care are funcţia de menţinere a păcii, prevăzute în decretul lui (Mihai) Ghimpu, sunt orientate spre modificarea formatului care funcţionează eficient şi spre distrugerea mecanismelor de conducere a Forţelor de pace comune, de control şi de asigurare a păcii în Zona de Securitate".

"Ele sunt o dovadă elocventă a faptului că Chişinăul este axat pe escaladarea tensiunii, pe crearea unor premise pentru posibila restabilire forţată a aşa-numitei «ordini constituţionale» şi pe reluarea confruntării armate cu Transnistria", susţine delegaţia regiunii separatiste.

Făcând o comparaţie cu situaţia tensionată la care s-a ajuns în timpul conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud din august 2008, delegaţia recomandă "restabilirea numărului de militari ruşi de menţinere a păcii, precum şi reluarea zborurilor în Zona de Securitate a escadrilei formate din şase elicoptere Mi-8 şi patru elicoptere Mi-24".

Tiraspolul subliniază şi necesitatea retragerii forţelor de poliţie şi instituţiilor penitenciare ale Republicii Moldova din Bender (Tighina).

Delegaţia moldovenească a respins declaraţia părţii transnistrene. Ea a amintit că, în conformitate cu cerinţele Acordului de la Odesa din 1998 privind măsurile de încredere şi dezvoltare a contactelor între Republica Moldova şi Transnistria, contingentul militar moldovean a fost redus, iar creşterea prezenţei militare ruse în Zona de Securitate nu este justificată în nici un fel.

Republica Moldova a pledat şi pentru înlocuirea contingentului militar de menţinere a păcii cu o misiune de observatori civili sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici