Prima pagină » Știri externe » Tiraspolul cere sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria

Tiraspolul cere sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria

Delegaţia transnistreană la Comisia Unificată de Control afirmă că decretarea datei de 28 iunie ca zi a ocupaţiei sovietice în R.Moldova poate avea urmări negative pentru securitatea în zona conflictului transnistrean şi cere intensificarea prezenţei trupelor ruse, relatează pagina online a Infotag.
Tiraspolul cere sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria
02 iul. 2010, 13:02, Știri externe

Joi, la şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Tighina, delegaţia a prezentat o declaraţie în care afirmă că „cerinţele de ultimatum faţă de Rusia de a-şi retrage contingentul militar, care are funcţia de menţinere a păcii, prevăzute în decretul lui (Mihai) Ghimpu, sunt orientate spre modificarea formatului care funcţionează eficient şi spre distrugerea mecanismelor de conducere a Forţelor de pace comune, de control şi de asigurare a păcii în Zona de Securitate„.

„Ele sunt o dovadă elocventă a faptului că Chişinăul este axat pe escaladarea tensiunii, pe crearea unor premise pentru posibila restabilire forţată a aşa-numitei «ordini constituţionale» şi pe reluarea confruntării armate cu Transnistria”, susţine delegaţia regiunii separatiste.

Făcând o comparaţie cu situaţia tensionată la care s-a ajuns în timpul conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud din august 2008, delegaţia recomandă „restabilirea numărului de militari ruşi de menţinere a păcii, precum şi reluarea zborurilor în Zona de Securitate a escadrilei formate din şase elicoptere Mi-8 şi patru elicoptere Mi-24”.

Tiraspolul subliniază şi necesitatea retragerii forţelor de poliţie şi instituţiilor penitenciare ale Republicii Moldova din Bender (Tighina).

Delegaţia moldovenească a respins declaraţia părţii transnistrene. Ea a amintit că, în conformitate cu cerinţele Acordului de la Odesa din 1998 privind măsurile de încredere şi dezvoltare a contactelor între Republica Moldova şi Transnistria, contingentul militar moldovean a fost redus, iar creşterea prezenţei militare ruse în Zona de Securitate nu este justificată în nici un fel.

Republica Moldova a pledat şi pentru înlocuirea contingentului militar de menţinere a păcii cu o misiune de observatori civili sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.