Prima pagină » Știri externe » Tiraspolul denunţă decizia Kievului de a se ralia sancţiunilor contra Transnistriei

Tiraspolul denunţă decizia Kievului de a se ralia sancţiunilor contra Transnistriei

Autorităţile de la Tiraspol au apreciat marţi seara că decizia Kievului de a se ralia sancţiunilor europene impuse liderilor Transnistriei subminează negocierile în format 5+2 şi poate duce la tensionarea situaţiei în regiune, potrivit unui comunicat al "ministerului" transnistrean de Externe.
Tiraspolul denunţă decizia Kievului de a se ralia sancţiunilor contra Transnistriei

Tiraspolul şi-a exprimat „regretul profund în legătură cu această decizie a Kievului”, menţionând că „diplomaţia transnistreană s-a adresat către reprezentanţii oficiali ai Ucrainei şi Uniunii Europene cu iniţiativa de a iniţia consultări pe această temă”, relatează agenţia Novosti PMR, în pagina electronică.

„Trebuie să discutăm despre noua poziţie a Ucrainei faţă de Transnistria. Kievul a renunţat la instrumente diplomatice în desfăşurarea dialogului, preferând să exercite în mod deschia presiuni prin intermediul sancţiunilor la adresa Tiraspolului”, a declarat „ministerul de Externe” transnistrean.

„Poziţia Ucrainiei depăşeşte limitele diplomaţiei, logicii şi ale dreptăţii”, a apreciat Transnistria.

Tiraspolul a mai subliniat că înăsprirea sancţiunilor contra Transnistriei va „afecta grav negocierile şi poate fi interpretată drept dorinţă a unor reprezentanţi ai formatului 5+2 de a tensiona situaţia în regiune şi relaţiile cu autorităţile transnistrene”.

Ucraina, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Georgia au decis pe 16 octombrie să se ralieze sancţiunilor europene impuse împotriva a 15 persoane implicate în conflictul din Transnistria.

Ministerul rus de Externe a avertizat că decizia administraţiei de la Kiev vizând sancţiunile impuse liderilor Transnistriei reprezintă un „act de intimidare”.

La rândul său, administraţia prooccidentală de la Kiev a respins acuzaţiile Moscovei privind încălcarea obligaţiilor asumate în calitatea de garant al procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, apreciind că „aceste acuzaţii sunt o nouă tentativă de discreditare a Ucrainei în calitatea de mediator”.

„Poziţia Ucrainei se axează în exclusivitate pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, din care Transnistria este parte integrantă”, subliniază Administraţia de la Kiev.