LIVE-TEXT  Titan, submersibilul pierdut în drum spre Titanic - ziua 2. Pasagerii submersibilului dispărut în Atlantic mai au oxigen pentru aproximativ 40 ore. Printre ei se află un om de afaceri care bătuse recorduri şi visa să vadă epava Titanicului

  • Submersibilul Titan folosit pentru a duce turiştii să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanşând o misiune de căutare şi salvare.
  • Submersibilul mai are la dispoziţie între 70 până la 96 de ore de oxigen, comunică Garda de Coastă.
  • Omul de afaceri britanic Hamish Harding este unul dintre pasagerii submersibilului care a dispărut în timpul unei scufundări în căutarea epavei Titanicului. Acesta obţinuse multe recorduri.
Urmărește
50336 afișări
Imaginea articolului Titan, submersibilul pierdut în drum spre Titanic - ziua 2.  Pasagerii submersibilului dispărut în Atlantic mai au oxigen pentru aproximativ 40 ore. Printre ei se află un om de afaceri care bătuse recorduri şi visa să vadă epava Titanicului

Sursa - OceanGate/Wikipedia Commons

Mai multe detalii despre prima zi de la dispariţia submersibilului Titan -ZIUA 1

 

UPDATE - Echipajul mai are oxigen pentru 40 de ore

 

UPDATE - ECHIPAJUL 

Al cincilea pasager de la bordul submersibilului cu destinaţia epavă a Titanicului este Stockton Rush, CEO şi fondator al OceanGate, compania care conduce călătoria, potrivit unei surse care cunoaşte planul misiunii.

Mai multe autorităţi au spus că la bordul submersibilului se aflau cinci persoane.

Potrivit rapoartelor CNN, Rush se află la bordul submersibilului, alături de alţi patru:

  • Omul de afaceri britanic Hamish Harding
  • Miliardarul pakistanez Shahzada Dawood şi fiul său Sulaiman Dawood
  • Scafandru francez Paul-Henri Nargeolet 

 

UPDATE - SCENARII

Un risc major este o întrerupere a curentului, care ar fi putut cauza pierderea comunicării, a spus Eric Fusil, expert în submarine şi profesor asociat la Universitatea din Adelaide.

Unele submersibile au o a doua sursă de energie, în cazul în care sistemul electric primar se defectează – dar nu este clar dacă Titan  avea energie de rezervă atunci când a dispărut, a spus el.


Un scurtcircuit ar putea provoca un incendiu la bord, care nu numai că ar distruge sistemele navei, dar ar crea vapori toxici într-un spaţiu mic, închis - un pericol major pentru cei de la bord, a spus el.

Inundaţiile sunt întotdeauna un risc, iar la adâncimea Titanicului, presiunea imensă ar face ca majoritatea navelor să plodeze, a spus Fusil. Titan este echipat cu o nouă caracteristică de siguranţă inovatoare care monitorizează presiunea asupra navei şi declanşează un avertisment către pilot dacă sunt detectate probleme, potrivit operatorului navei.


În cele din urmă, există pericolul de a se bloca. Cu curenţi puternici sub apă şi un câmp de resturi Titanic pe fundul oceanului, există şansa ca submersibilul să fie prins, a spus Fusil.

 

Info 

  • Cronologia: Expediţia a început cu o călătorie de 400 de mile marine până la locul epavei RMS Titanic, care se află la aproximativ 900 de mile în largul coastei Cape Cod, Massachusetts.

Submersibilul TITAN şi-a început coborârea duminică dimineaţă, dar a pierdut contactul cu echipajul Polar Prince, nava de sprijin care a transportat nava la faţa locului, la 1 oră şi 45 de minute de la coborâre, au spus oficialii.

Paza de Coastă a SUA a fost alertată că submersibilul a fost piedut şi a lansat misiune de căutare şi salvare la suprafaţa apei şi a lansat o aeronavă pentru a începe să efectueze căutări aeriene şi prin radar, a spus contraamiralul John Mauger în timpul unei conferinţe de presă luni.

  • Ce se ştie despre submersibilul dispărut: Submersibilul, numit „Titan”, are 10 tone greutate şi este fabricat din fibră de carbon şi titan, potrivit operatorului de turism, OceanGate Expeditions, având suport de viaţă până la 96 de ore, conform site-ului OceanGate.

Epava Titanicului, descoperită în 1985, se află în două părţi pe fundul oceanului, la aproape 13.000 de picioare sub suprafaţă.

  • Cine se află la bord: Cinci persoane se află în submersibilul dispărut, potrivit autorităţilor.

Omul de afaceri  Hamish Harding este unul dintre pasageri, potrivit unei postări pe social media a companiei sale, Action Aviation.

Ar mai fi alături de el un pilot, un expert şi trei turişti la bord, conform site-ului OceanGate.

Costul expediţiei de opt zile este „de la 250.000 de dolari”, potrivit operatorului.

Mauger a spus că Garda de Coastă a anunţat familiile oamenilor de pe submersibilul dispărut. 

  • Eforturi de căutare: Efortul de căutare şi salvare include avioane, sonare şi sisteme radar pentru a asculta orice sunet care poate fi detectat. 
  • Ce urmează: Garda de Coastă a spus că prioritatea sa este localizarea navei. Dacă echipajele găsesc nava în apă, atunci se vor forma planuri de salvare, a spus Mauger. În acel moment, Garda de Coastă va contacta Marina SUA, Forţele Armate Canadiene şi partenerii din industria privată pentru a evalua ce „capacitate de salvare subacvatică ar putea fi disponibilă”, a spus Mauger. 

Submersibilul mai are la dispoziţie între 70 până la 96 de ore de oxigen, comunică Garda de Coastă.

Contraamiralul american John Mauger a spus că submersibilul are la bord 96 de ore de oxigen de urgenţă, pe baza informaţiilor primite de la operatorul navei.

Ştirea iniţială - la bord se afla un om de afaceri britanic care bătuse recorduri 

Omul de afaceri britanic Hamish Harding este unul dintre pasagerii submersibilului care a dispărut în timpul unei scufundări pentru vizitarea epavei Titanicului (faimosul vas care s-a scufundat în 1912 după ce s-a ciocnit de un gheţar).

Submersibilul a avut o lansare de succes, iar Hamish se afla printre pasageri, a transmis compania Action Aviation într-o postare pe Instagram, duminică.

OceanGate, compania care efectuează expediţia, a lansat luni o declaraţie în care confirmă că a pierdut contactul cu submersibilul, dar nu a precizat cine se afla la bord, potrivit CNN

Harding, cetăţean britanic, a fost unul dintre primii oameni care au călătorit  în expediţia Challenger Deep  din Oceanul Pacific, cel mai adânc punct cunoscut de pe Pământ.

Omul de afaceri din Emiratele Arabe Unite a obţinut titluri în 2019 pentru că a făcut parte dintr-un echipaj de zbor care a doborât recordul mondial pentru cea mai rapidă circumnavigare a globului prin ambii poli. Mai recent, el a fost pasager al zborului spaţial Blue Origin din iunie 2022. 

Harding  a postat  pe Facebook despre participarea sa la expediţia Titanic sâmbătă.

„Sunt mândru să anunţ în sfârşit că m-am alăturat OceanGate Expeditions pentru misiunea lor de a vizita epava vasului britanic RMS TITANIC”, se arată în postare.

Un purtător de cuvânt al Biroului pentru Externe, Commonwealth şi Dezvoltare din Regatul Unit a declarat pentru CNN că au informaţii despre un cetăţean britanic care se afla pe submersibilul dispărut.

„Suntem în contact cu familia unui britanic în urma unor rapoarte despre un submersibilul dispărut în largul coastei Americii de Nord”, a spus purtătorul de cuvânt.

Submersibilul folosit pentru a duce turiştii să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanşând o misiune de căutare şi salvare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici