Toaleta din celula lui Saddam Hussein, obiect de muzeu în Statele Unite

Celula în care a fost deţinut fostul dictator irakian Saddam Hussein, amenajată într-o vilă pe jumătate distrusă, este abandonată în prezent, dar toaleta a fost trimisă în Statele Unite, pentru a fi inclusă într-un muzeu.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Toaleta din celula lui Saddam Hussein, obiect de muzeu în Statele Unite

Toaleta din celula lui Saddam Hussein, obiect de muzeu în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pereţii albi nu au nicio inscripţie pe ei. Aceştia nu păstrează nicio urmă a prezenţei lui Saddam Hussein, cel care a condus Irakul cu o mână de fier, din 1979 şi până în 2003, când a fost îndepărtat de la putere de o coaliţie condusă de Statele Unite.

Placa de ciment pe care era aşezată salteaua este goală. Chiuveta şi toaleta din aluminiu au dispărut. Au fost trimise, împreună cu uşa celulei, la Muzeul Poliţiei Militare din Missouri, a declarat locotenent-colonelul Jerry Brooks, istoricul armatei americane în Irak.

În curtea plină de praf, unde fostul conducător al ţării ieşea, timp de o oră pe zi, pentru a face exerciţii, nişte cutii din placaj, utilizate de Saddam Hussein pentru a planta flori şi legume, sunt singurele urme ale fostei sale grădini.

Potrivit locotenent-colonelului Brooks, fostul dictator irakian petrecea restul de 23 de ore în celulă, mai puţin în zilele în care era interogat sau se prezenta la proces.

Închisoarea lui Saddam Hussein, amenajată într-o vilă, se afla pe o insulă înconjurată de un lac artificial, în tabăra militară americană Victory, în apropiere de aeroportul din Bagdad.

Numit "clădirea 114", fostul loc de detenţie, al cărui acoperiş s-a prăbuşit parţial, este devastat de explozii de obuz. Acesta a fost avariat în timpul invaziei din 2003 şi a fost lăsat aşa în mod intenţionat, pentru a sugera că nu este locuit.

"Exteriorul a fost lăsat în starea în care se afla, pentru ca oamenii să nu îşi dea seama ceea ce se petrecea în interior, pe care l-am transformat într-o închisoare ultrasecurizată", a precizat locotenent-colonelul.

Amenajarea, care a costat câteva milioane de dolari, a necesitat câteva luni şi a fost realizată "în cel mai mare secret", adaugă el, precizând că locul a fost păzit de poliţia militară.

Saddam Hussein nu era singurul deţinut de pe insulă. El îl avea ca vecin pe vărul său Ali Hassan al-Majid, supranumit "Chemical Ali" după ce a ordonat gazarea adversarilor regimului, mai ales din oraşul kurd Halabja, în 1998, operaţiune în care au fost ucise aproxiamtiv 5.000 de persoane.

"Saddam Hussein a fost deţinut din 2004 şi până la 30 decembrie 2006", cu o zi înainte de a fi executat, iar al-Majid a rămas încarcerat până în 2008, când a fost spânzurat, afirmă Brooks.

Celula lui al-Majid este identică cu cea a dictatorului, dar toaleta se află la locul ei.

Perimetrul penitenciarului conţinea trei celule, dar erau utilizate doar două dintre ele. Interogatoriile erau filmate cu patru camere de luat vederi.

Centrul de detenţie a fost închis începând din 2009 şi nu mai are electricitate din 2010, asigură ofiţerul american.

Potrivit unor zvonuri, sectorul ar putea fi transformat în muzeu, după ce va fi predat autorităţilor irakiene, ca şi restul Camp Victory, până la 31 decembrie, termenul-limită de retragere a forţelor americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici