Tokyo va stabili un "telefon roşu" cu Londra şi Washington pentru a spori cooperarea în domeniul securităţii - presă

Japonia va stabili un "telefon roşu" cu Washington şi Londra, cu scopul de a spori cooperarea în domeniul securităţii după începerea activităţii, miercuri, a noului său Consiliu pentru Securitate Naţională, potrivit presei japoneze.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Tokyo va stabili un "telefon roşu" cu Londra şi Washington pentru a spori cooperarea în domeniul securităţii - presă

Tokyo va stabili un "telefon roşu" cu Londra şi Washington pentru a spori cooperarea în domeniul securităţii - presă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Parlamentul japonez a aprobat săptămâna trecută crearea unui Consiliu pentru Securitate Naţională (NSC), în baza celui existent în Statele Unite. Acest consiliu extinde puterile premierului în materie de apărare.

Potrivit cotidianului Nikkei, Tokyo intenţionează să solicite Australiei, Franţei, Rusiei, Germaniei, Indiei şi Coreei de Sud să stabilească o "linie fierbinte" cu NSC, cu scopul de a lucra în comun în dosare privind Coreea de Nord, China sau atacurile cibernetice.

Alături de premier, alte trei persoane, şi anume ministrul de Externe, ministrul Apărării şi secretarul general al Guvernului, vor face parte din NSC. Acest consiliu va avea puterea de a lua decizii pe termen mediu şi lung în materie de apărare, de diplomaţie şi în probleme referitoare la securitatea naţională.

În plus, potrivit Nikkei, NSC va avea, începând din ianuarie, un secretariat de 60 de persoane care vor avea asigurate legături cu "corespondenţi" de la Londra sau Washington.

Crearea NSC, dorit de actualul premier de dreapta Shinzo Abe din momentul instalării sale la putere, în decembrie 2012, intervine într-un context de escaladare a tensiunlor în zonă, în special cu China, din cauza unui conflict teritorial sino-japonez în Marea Chinei de Est.

Pe 23 noiembrie, autorităţile chineze au instituit în mod unilateral o "zonă aeriană de identificare" (ZAI) asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, care înglobează un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate în mod insistent de către Beijing sub numele Diaoyu.

Japonia, Coreea de Sud şi Insula Taiwan au avertizat că nu intenţionează să respecte ZAI. Tokyo şi Seulul au trimis avioane militare în zonă, fără să informeze Beijingul, iar Australia l-a convocat pe ambasadorul chinez.

În ceea ce priveşte Statele Unite, Casa Albă a catalogat imediat gestul Beijingului ca "incendiar", iar două bombardiere de tip B-52 au zburat în zonă, săptămâna trecută, fără să le prezinte vreun plan de zbor chinezilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici