Tonga se confruntă cu un „dezastru fără precedent”. IMAGINI de pe insulele afectate de tsunami

În timp ce Noua Zeelandă avertizează cu privire la noi erupţii şi riscul de se forma un nou tsunami, locuitorii de pe insulele afectate îşi doresc ca autorităţile să le ofere apă potabilă pentru a putea supravieţui.

Urmărește
1221 afișări
Imaginea articolului Tonga se confruntă cu un „dezastru fără precedent”. IMAGINI de pe insulele afectate de tsunami

Sursa foto: Twitter/Consulate of the Kingdom of Tonga

O erupţie vulcanică masivă, urmată de un tsunami au provocat, în Tonga, „un dezastru fără precedent”, a declarat liderul naţiunii din Pacific, în timp ce Noua Zeelandă a avertizat cu privire la noi erupţii care ar putea îngreuna livrarea de ajutoare către insulele îndepărtate.

În prima actualizare oficială de la erupţia de sâmbătă a vulcanului subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, reprezentanţii guvernului din Tonga au confirmat, marţi, moartea a trei persoane, subliniind amploarea distrugerii pentru întreaga comunitate.

Prim-ministrul tongan, Siaosi Sovaleni, a declarat că toate casele de pe insula Mango, unde locuiesc 36 de persoane, au fost distruse. Doar două case de pe insula Fonoifua nu s-au dărâmat, iar pagube mari au fost raportate şi pe insula Nomuka, acolo unde locuiesc 239 de persoane.

Cinci zile mai târziu, comunicaţiile au fost doar parţial restabilite, începând totuşi să apară diferite relatări ale martorilor ocular.

„Praful este pe acoperişuri, copaci, peste tot”, a declarat Marian Kupu, un jurnalist local, pentru Reuters. „Ceea ce ne preocupă acum este apa potabilă curată. Majoritatea apei noastre potabile a fost contaminată de praful vulcanic”.

Întrebat despre proviziile de hrană pentru cei 105.000 de oameni estimaţi din Tonga, Kupu a spus: „Poate că putem supravieţui în următoarele câteva săptămâni, dar nu sunt sigur în ceea ce priveşte apa”.

Potrivit experţilor, erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a fost, probabil, cel mai mare eveniment vulcanic înregistrat de când Muntele Pinatubo a erupt în Filipine în 1991.

Miercuri, Ministerul de Externe din Noua Zeelandă a avertizat că sunt probabile noi erupţii ale vulcanului, avertizând totodată că există riscul de a se forma din nou un tsunami.

Erupţia de sâmbătă a generat valuri de tsunami de până la 49 de picioare (15 metri) înălţime care au lovit coasta de vest a insulei principale din Tonga, Tongatapu, şi insulele 'Eua şi Ha'api.

Centrul de zbor spaţial Goddard al NASA a spus că forţa erupţiei a fost estimată a fi echivalentul a 5 până la 10 megatone de TNT, de peste 500 de ori mai mult decât a bombei nucleare lansate de Statele Unite asupra oraşului japonez Hiroshima la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici