- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tony Blair îşi apără în memorii cele două războaie, împotriva lui Gordon Brown şi Saddam Hussein - VIDEO
Tony Blair îşi apără guvernarea, într-o lucrare autobiografică apărută miercuri, dominată de cele două războaie care i-au grăbit căderea, în 2007, şi i-au umbrit moştenirea, cel dus împotriva "dezastruosului" Gordon Brown, iar celălalt împotriva "tiranului" Saddam Hussein.
Tony Blair îşi apără în memorii cele două războaie, împotriva lui Gordon Brown şi Saddam Hussein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Lectura memoriilor "A Journey" (O călătorie), o carte de 718 pagini, impresionează prin stilul direct, lipsit de limbajul de lemn, dar şi prin bogăţia de dezvăluiri intime. Autorul mărturiseşte o înclinaţie către băutură, indusă de stresul produs de rivalitatea sa cu Brown, care a fost, timp de zece ani, ministrul său de Finanţe, după care i-a preluat postul de la Downing Street numărul 10.
"Un whisky sau un gin tonic ca aperitiv şi unul sau două pahare de vin, chiar o jumătate de sticlă" la cină. Nimic "prea excesiv", un lucru pe care-l considera "un sprijin", mărturiseşte Blair.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Fostul premier nu este zgârcit cu epitetele la adresa lui Brown. "Spirit strălucitor", "cel mai bun cancelar al Eşichierului care poate să existe în ţară", deci de neînlocuit, acesta este prezentat, totodată, ca "un tip ciudat", "exasperant", lipsit "de inteligenţă emoţională" şi "foarte, foarte dificil".
Blair califică drept un "dezastru" cei trei ani petrecuţi de fostul său protejat în fruntea Guvernului şi îl face direct răspunzător de eşecul electoral înregistrat în mai. Acest eşec a pus capăt unei perioade de 13 ani de guvernare laburistă şi a permis alegerea conservatorului David Cameron la şefia unei coaliţii.
Motivul eşecului constă în faptul că Brown a întors spatele principiilor fondamentale, care au făcut din "New Labour", sub impulsul dat de Blair, "o maşină de câştigat trei rânduri de alegeri succesive".
Programul economic al candidatului Cameron era "cel mai bun", a declarat Blair, pentru BBC, aparent un avertisment adresat celor cinci candidaţi la conducerea Partidului Laburist, împotriva unei posibile tentaţii de "viraj la stânga". Alegerile, declanşate miercuri, vor conduce la desemnarea unui nou lider al laburiştilor, la 25 septembrie.
De profesie avocat, Blair pledează cu brio pentru succesele sale, şi anume modernizarea Partidului Laburist, "luna (sa) de miere" cu ţara pe care voia să o transforme în "buricul universului", angajamentul "în apărarea monarhiei împotriva ei-înseşi" în momentul în care părea că aceasta nu mai împărtăşeşte nefericirea poporului, după moartea prinţesei Diana, pacea în Irlanda de Nord.
Dar el se opreşte în mod special asupra războiului din Irak, "un război nepopular, dus cu un preşedinte republican foarte nepopular", George W. Bush, pe care-l "plăcea şi admira pentru integritatea sa".
Blair îşi exprimă regretul pentru persoanele ucise în conflict, pe care l-a trăit ca pe "un coşmar" şi care i-a adus o lipsă de popularitate pe termen lung, atât în ţara sa, cât şi în străinătate, având în vedere că din această cauză a pierdut preşedinţia Uniunii Europene (UE), în 2009.
De altfel, autorul a cedat drepturile asupra acestor memorii, începând cu un avans evaluat la 5,6 milioane de euro, unui centru de reabilitare a victimelor acestui război.
"În baza a ceea ce ştiam (atunci), sunt, în continuare, convins că a-l fi lăsat pe Saddam Hussein la putere prezenta un risc mai important pentru securitatea noastră, decât a-l înlătura", în pofida "consecinţelor teribile" ale intervenţiei.
"Nu exista alternativă", a declarat el, pentru BBC, o expresie preferată a "Doamnei de Fier", fostul premier britanic Margaret Thatcher.
Care a fost eroarea sa politică majoră? Abolirea vânătorii cu ogari, care a scos peste un milion de manifestanţi pe străzile regatului. "M-am simţit ca o raţă vânată", a declarat Blair, cu umor.
Numeroase publicaţii au criticat imediat acest "exerciţiu de autosatisfacţie", în timp ce militanţii împotriva războiului se mobilizează pentru a manifesta în prima zi în care Tony Blair va acorda autografe, la 8 septembrie, la Londra.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO